Tag Archive | "мизерија"

Tags: , , , ,

И овие од „Фридом Хаус“ не се нормални

Posted on 29 January 2015 by erizaov

Freedom-House

„Што су веќе клевете и лажи, то нам је Никола дражи“

И овие од „Фридом хаус“, како и „Репортерите без граници“, како и оние од од ЕУ, не се нормални. Секоја година и нам и на светот му праќаат извештаи за политичките, граѓанските и медиумските слободи, а немаат поим дека тие не’ вознемируваат колку ланскиот снег. Ни редат оценки со екстерно тестирање те вакви сме биле, те такви сме биле, те за никаде сме биле: не’ сместиле од „Фридом хаус“ во својот Извештај и за 2015 година пак во делумно слободни земји во друштво на пет европски држави: Косово, Босна, Украина, Албанија и Молдавија. Сме биле поблиску до Русија и Белорусија каде што ич немало слобода. Тие сироти не знаат дека тоа за нас се големи комплименти да бидеме заедно со Русија. Кај нас важи единствената мерка што ја прифативме од времето на Тито „што су веќе клевете и лажи, то нам је Никола дражи“. Се разбира, ни на крај памет не ми е да ги споредувам Броз и Груевски, ниту пак такво нешто е споредливо.

Вие, светски џандари и хохштаплери, кои го тероризирате целиот свет, сте си дале самите себе за право да правите некакви ранг-листи каде што биле нарушени човековите права, каде што има монтирани судски процеси и заточеници на совеста, каде невини луѓе гнијат по затвори заради своите политички ставови и јавни настапи, каде што полицијата и војската употребила прекумерна сила во пресметка со своите граѓани, каде што медиумите се под контрола на власта и центрите на моќ, каде што има цензура, каде што се спречуваат синдикалните протести и правото на штрајк, каде што се ограничуваат правата на работниците, каде што цути корупцијата и организираниот криминал, каде што нема дијалог, каде што има верска, расна и меѓуетничка толеранција…. и уште стотици критериуми по кои се стасува на дното на листите кои ја мерат слободата и демократијата по вашиот аршин. Се’ ви е внатре погрешно.

Господа, загрижени за слободата и демократијата, оценките за Македонија ви се бајати и апсолутно не се точни. Ние со сите овие работи уште од 2006 година имаме раскрстено и докрај расчистено. Кај нас нема нарушување на правата ниту на домашните, ниту на дивите животни, а да не зборуваме за луѓето. Тие се на беспрекорно ниво. Никој никого не допира ни со прст ако достоинствено молчи и си ја гледа својата работа и си гласа за власта според своите убедувања. Монтирани судски процеси нема од 2006 наваму. Оттогаш не е регистрирано ни едно судење под политички или каков било притисок на никого. Судовите ни се ептен независни и департизирани, но вие за тоа не ги прашавте ни претседателите на судовите, ни министерот за правда, ни премиерот, ниту претседателот на државата. Се’ се тоа големи и осведочени демократи. Не го разбравте работењето на нашиот парламент без опозиција кој одлично функционира. Многу подобро откако нашата тајна полиција го спречи државниот удар во дебатната сала на Собранието па оттаму ги избрка пратениците на најголемата опозициска партија. Додуша со малку ќотек, ама се однесува на оној ќотек што излегол од рајот. И новинарите беа превентивно избркани од Собранието да не биде загрозен животот на претседателот на параламентот поради што тој ја повика тајната полиција да расчисти со пучистите, а новинарите кои лесно можеа да бидат злоупотребени и да пласираат дезинформации, мораше да бидат отстранети од своите работни места, исто така со мали грубости и удирања по цеваници. Фала му на господа и на полицијата, на претседателот на Собранието не му фалеше ни влакно на главата.

Во нашите затвори нема невини луѓе, ниту политички затвореници. Нема сопственици на медиуми и нивни соработници, нема свештени лица, нема претседатели на политички партии и политичари, нема новинари, нема шпиони… И ако има по нешто од нив, треба да знаете дека сите се осудени за криминал против државата и власта. Единствениот новинар кој беше осуден со затвор поради напишан текст пред шест години е пуштен деновиве на слобода иако е виновен. Колкава толеранција и великодушност.

Синдикалните штрајкови и протести се регулирани со закон и нема никакви притисоци или злоупотреби на власта. Еве на пример, вчера министерот за образование Адеми јавно и трнспарентно им кажа на учителите и наставниците кои штрајкуваат барајќи преку леб погача, дека не ќе можат да земат плата ако не одат на работа, а не се членови на Синдикатот. Башка експресно им пронајдоа дека во касата им фалат пари. Најдовме и едно оргинално решение за учениците да не трпат штета од прекинот на наставата. Кај нас учителите по физичко и ликовно предаваат математика и физика. Се разбира, само за време на штрајк. Учителите и наставниците, нашиот премиер, јавно ги опомена да внимаваат што прават бидејќи до вчера ја фалеле владата, а денес неблагодараници штрајкуваат. Студентските и професорските протести поминаа во најдобар ред без никакви притисоци, иако премиерот сто пати излезе на телевизиите да им каже дека не треба да протестираат за правата на идните генерации и дека се злоупотребени од опозицијата. Кај нас кога премиерот покажува со прст на грешниците не се смета за притисок, туку за татковски однос.

Со слободата на медиумите и разните цензури, коруптивни кампањи и економски притисоци врз новинарите, уредниците и сопствениците на медиуми работата одамна е завршена, уште од 2008 година. Таков ред е направен во медиумите што воопшто не е потребен никаков притисок или некакви закани. Секој си ја знае својата работа која е во интерес на државата и на власта. Секој што ќе излезе од тие правила автоматски станува странски, односно ваш платеник, непријател, или предавник на татковината. Тие што се подготвени да го носат тој товар се изолирани во неколку озлогласени медиуми и невладини организации и немаат доволен пристап до пошироката јавност која е добро заштитена од туѓи влијанија и пропаганди.

Во последните неколку години применуваме и еден добро испробан метод од поранешните идеални општества. Нашите уредници во патриотските медиуми кои се најгледани ги знаат на памет луѓето кои можат да и’ наштетат на државата и на Владата. Едноставно нивното мислење не е потребно бидејќи ја вознемирува јавноста. Сите тие регистрирани непријатели и кодоши се проскрибирани и не можат да се појават во независните мас-медиуми на власта и да ги кажуваат своите штетни размислувања и ставови.

Ете така, ние со инсталирање на идеално општество кое е на врвот на светските ранг-листи за големи успеси во економијата, стандардот на граѓаните, квалитетот на живеење, поголемо вработување и како земја Елдорадо за странските вложувања, направивме историски достигнувања само со сто чекори во изминатите, ќе биде девет години. Тоа се вистинските и релевантни ранг-листи признати кај нас, а не како вашите кои се лажни и злонамерни.

Конечно ќе мора да признаете дека и вие од „Фридом хаус“ и од „Репортери без граници“ и од Еу заедно со вашите политички лидери сте најзаслужни што нашата држава се најде на ова дереџе. Силната поддршка што ни давате секој ден не се симнува од нашите подобни и неподобни медиуми. Добро е што не сакате да учествувате во разрешување на проблемот со името на државата и со нашето членство во ЕУ и во НАТО. Тоа е најдобриот начин како оваа демократска влада да остане на власт уште неколку децении. Замислете каква неправда би ни направиле ако притиснете тие грчки ултиматуми да се симнат од дневен ред. Ќе мора да станеме членка на НАТО и да почнеме преговори со ЕУ за примена на европските стндарди и во економија и во демократија и во екологијата и во земјоделството….. Па тоа би било смртна пресуда за оваа власт. Затоа сме ви многу благодарани. Само продолжете да ни праќате извештаи дека ни се ограничени правата и слободите. Тоа е идеалниот начин да си останете и вие кај што сте и ние кај што сме. Немојте случајно да ви падне на памет Македонија да почне со преговорите со ЕУ и да стане членка на НАТО со името ПЈР-Македонија, како што пресуди вашиот суд во Хаг и како што гласи Привремената спогодба со Грција. Тоа би било крај на оваа наша златна ера на Груевизмот.

 

Comments (0)

Tags: , , , , ,

Од сегде тече мед и млеко

Posted on 20 March 2014 by erizaov

Каде и да се завртите, од сите страни тече мед и млеко. Можат да ни позавидат и Скандинавците. Веќе осум години саде радости не’ облеваат, толку многу и силно што убавината почна да не заморува. Во ерата на големата преродба се преродивме сите по неколку пати. Не било лесно.

Вклучи телевизор или радио, сеедно, кликни на интернет, отвори весници, излези на улица и разгледај излози, реклами и билборди, прочитај графити, оди на концерт, во театар, на прием… само убавини, успех до успех, врвни светски резултати на сите полиња. Стандардот расте незапирливо, рапидно се зголемува бројот на вработени, дури побрзо отколку што може да интервенира директорот на агенцијата за бришење и пензионирање на невработените. Се довршуваат старите и почнува изградбата на нови импозантни барокни зданија за заштита на духовноста и во слава и на денешните и на античките јунаци кои ни го вратија делот од изгубениот идентитет и континуитет и ги открија заблудите со словенското варварско потекло. Никнуваат десетици и десетици индустриски зони и стотици фабрики, се постилаат автостради како чаршафи, летаат брзи возови на брзи пруги, тече злато по нафтоводи и гасоводи, се чисти бербатлакот во пречистителни станици, се складира ѓубрето во депонии, се градат канализации, водоводи, електрични и термоцентрали, има и на ветер и на сонце… крај нема на големите резултати, не можат да се набројат колку ги има.

Велат, најмногу се лаже пред избори. Не е точно. Кај нас се лаже нонстоп, без престан. Цели осум години сме и пред избори и на избори и по избори. Од понеделник и официјално ќе почне предизборната кампања за избор на претседател на државата, на премиер и влада и на парламент. Допрва не’ чекаат бесплатни билети за рајски градини. Нека е со лесно и со помин. Ако сакате да ја одбегнете наездата од предизборната кампања, да ги сочувате нервите, обидете се малку потсмешливо и поспокојно да гледате на политичката војна иако сте свесни дека последиците се прилично опасни и загрижувачки. Еве, ќе ви кажам на што деновиве убаво се изнасмеав. Вчера ви ја раскажав драмолетката за откопување на правта што останала од Александар Македонски под тумбата Црнилиште кај Свети Николе. Посмешна работа од откривањето на гробот на Александар досега немам видено. Ми недостасуваше меѓу оние силни доктори на науки и научници и нашиот претседател Ѓорге Иванов како ги дешифрира тајните кодови на светиниколскиот рид оставени од антички времиња да не се открие кралската гробница додека не стасаат вистинските потомци на македонските антички династии. Ќе беше тоа убава глетка како во Паљурци кога претседателот на државата го покажуваше бунарот од кој пиел вода лично свети Павле.

Слатко им се изнасмеав и на грчките новинари кои го направија партал нивниот премиер Андонис Самарас што не научил ништо од македонскиот премиер Никола Груевски. Истрча Самарас маратон по Европа и по светот, без државничко достоинство, да моли и питачи пари, да бара помош да ја спасува Грција од банкротство, а можеше едноставно да го копира Груевски и да оди по роуд шоуа и да донесе странски инвеститори кои ќе ги вложат своите милијарди во Грција. Требаше само да им даде добри погодности и да создаде убав амбиент за инвестиции, мали даноци, евтина работна сила, одлична инфраструктура, го препишуваат грчките колеги угледниот светски весник „Економист“ кој посветува своја сторија за чудесните економски реформи на Македонија. Да ја завртеа последната страница на магазинот, ќе ја видеа и убавата и скапа реклама за економското чудо на Балканот. Се разбира дека е неумесно да се доведува последната страница на платена реклама во врска со успесите на Владата на Груевски објавени без пари на редовните авторски страници и прилози во „Економист“. Меѓутоа, зачудувачки е како сите провладини медиуми во земјата веднаш ги открија страниците со пофалби за Владата на Груевски и за привилегиите што се нудат на странските инвеститори во Македонија издашно цитирајќи ги поентите на анонимните автори кои ги величаат големите успеси, нагласувајќи дека станува збор за еден од најреномираните и најугледни весници во светот „Економист“. Сите до еден не ја виделе последната страница со платена реклама да ја објават макар и како обична вест, или не дај боже, колку пари Владата потроши лани и колку ќе потроши годинава за реклами во светските медиуми и што се’ опфаќаат овие договори.

Најсмешен од сите ми беше водителот кој не презентира вести, туку ги коментира како што му доликува на единствениот доктор на науки во државата за вести. Така го исфали докторот „Економист“ како апсолутен авторитет по што не смее да се отвори уста со ниедна критика за големите достигања на Владата и премиерот. Докторот заборави што цитираше пред неполни две години кога истиот тој весник, не помалку угледен од денес, ја објави ранг-листата на земјите чии граѓани живеат во најголема мизерија во светот. Тогаш од 92 држави во светот Македонија беше апсолутен шампион во светот по мизерија, најгоре со црни букви на табелата на денес угледниот, а тогаш непријателски настроениот, корумпиран и потплатен „Економист“ да пишува против Македонија. Богами кога една држава од светски прваци во мизерија ќе стаса за неполни две години меѓу најдобрите и најголеми реформатори во Европа тоа заслужува голема пофалба дури и од „Економист“. Има само еден мал проблем граѓаните на Македонија повеќе ја чувствуваат ранг-листата на мизерија отколку успешноста од реформите. Груевски ја откри формулата на платените реклами. Замислете имале исто дејство како во земјата така и во светот. Пари, пари, па цел свет може да се освои, вели Наполеон, а не бедна и мизерна Македонија.

Има уште многу чуда овие денови во македонските медиуми кои се комплетно во предизборно руво. Навиваат ли навиваат. Вестите, информативните емисии, дебатите на истомисленици и по некоја ретка искра на полемика, забавните емисии, штета што нема хумористични, ова е измислено време за хумор и сатира, ток шоуата, спортот, научните едукативни емисии, се’ е поврзано со актуелната политика и изборите. На најгледаните телевизии не е можно да се објави вест, или изјава на опозицијата или на тие што критички ја опсервираат власта, а притоа да не бидат експресно демантирани и анатемисани од штабот на владејачката партија и од загарите чувари на власта кои имаат лиценца за новинари.

Ако сепак се определите внимателно да ги следите македонските медиуми во предизборието, не ви треба голем напор за да забележите дека сите патишта водат во една насока. Да му се верува на единствениот водач кој ќе ја спаси Македонија, треба само да се гласа за него и да му се даде апсолутна поддршка, најмалку 62 пратеници и се’ е готово. Тој е лидерот кој ќе ја исполни историската задача и само тој може да ни обезбеди подобар живот. Се’ друго е лага и измама. Водачот сам ќе го реши проблемот со името и со членството во ЕУ и во НАТО, како што сам донесе инвеститори. Овој наш преродбеник има само една мисија благосостојба на народот. Не е осамен, на Балканот има сериозна конкуренција на мисионери кои ги спасуваат народите од беда и сиромаштија со убави зборови и лаги. Затоа и изборите не се неопходни, тие се потребни само за да се потврди силата на месиите и водачите, пишува Жарко Кораќ во „Пешчаник“ за политичката сцена на Србија, која во многу нешта е идентична со сите земји на Западен Балкан. Кораќ вели дека „Србија нема да ја спаси силен водач кој знае да управува со брод“, туку неа ќе ја спаси само макотрпна изградба на демократски институции и тешка работа на луѓето“. Србија, вели Кораќ, го избра спротивното. „Таа се’ уште повеќе ги сака лагите од вистината за себе“. Македонија осум години ги избира лагите, многу се послатки. Вистината ни е горчлива како пелин.

(Објавено во Утрински весник)

Comments (0)


Photos from our Flickr stream

See all photos

Twitter


календар

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930