Banner
Ориент експрес

Можни ли се скандинавски избори

Фер политички финиш на натпреварот за претседател на државата би било најголемо охрабрување дека сме на вистинскиот пат со цврста решеност за спроведување на реформите од бриселските поглавја и би ги отстранил сите сомнежи, резерви и оправдувања од нараснатиот страв кај некои членки на ЕУ од партнерството и од европската интеграција на Северна Македонија
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Notre Dame du monde

Она што импресионира првото утро по пожарот во Париз, додека сè уште тлеат остатоците од изгореното и се расчистува внимателно пепелта, е обединувањето на светот за реставрација на „Нотр Дам д Пари“ која од вчера стана „Нотр дам д монд“. Светот е на нозе. Донациите од стотици милиони евра фрчат од сите старани, Путин нуди руски експерти за реконструкции, Грција ги нуди своите услуги, Ватикан, Ерусалим, земјите на цела Европа, Америка, Азија, Африка, Австралија сите се подготвени да помогнат. Претседателот Макрон ги утеши Францизите дека Катедралата ќе биде обновена и реконструирана до последниот милиметар. Во тоа никој да не се сомнева дека за еден од следните Велгдени, светот ќе се сјати во Париз да ја види обновената Нотр Дам
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Се јави Шопенхауер од Кривогаштани

Никола Груевски ги охрабрува своите следбеници во татковината во битките за власт со цитирање на германскиот филозоф Артур Шопенхауер со мислата: „за да се признае туѓата вредност треба да се има и сопствена„. Тое ти се вика „велике мисли малих људи“. Да знае дека таа мисла означува исто така да не им се суди на другите луѓе додека не се признаат сопствените злосторства никогаш не би го кажал тоа. Нашиот Шопенхауерер од Кривогаштани сака да го врати времето назад како Дон Кихот во битки со ветерните мелници
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Мапет шоу во Бутел

Не знам што пишува во теориите на професорката по уставно право, ама дека некој што ја ограбил земјата и граѓаните кој нанел толку зла што не можат да се исправат со децении дека „ние“, односно тие ќе воведат владеење на правото и ќе нè внесат експресно во ЕУ е навистина циркуско шоу, добар хумор, да не е во суштина трагедија. Повратници криминалци да бидат стражари во Идризово, тоа се подразбира кога Силјановска вели „ние“
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Големите јунаци Реџепи, Силјановска и Милошоски

Тројца големи јунаци ги снеубавија вестите за дождовите со своите неодмерени и тешки думи. Тие фрлија во етерот зборови со запален краток фитил нанесувајќи несогледливи штети. Тоа беа последните подвизи на Сулејман ефенди Реџепи, прв човек на Исламската верска заедница, Гордана Силјановска-Давкова, професорка по уставно право и претседателски кандидат и Антонио Милошоски, познат квази-патриот и нарачател на лустрации од врвот на ВМРО-ДПМНЕ. Нивните отровни пораки искажани на различни места и по различни поводи имаат една ужасна заедничка матрица, омраза кон различните од себе
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Претседатели без смисла за хумор

Гордана Силјановска Давкова е голем граѓански активист, демократ и легалист која по изборот за претседател на државата ќе го почне големото сенародно движење за европска Северна Македонија и за граѓанско демократско општество со владеење на правото подеднакво за сите. Некогаш работите треба да се гледаат од карикатуралната смешна страна за да се види подобро колку се големи лагите и глупостите што се прават во предизборните лупинзи
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Да те прашам Силјановска, право да кажеш…

Како ќе воведете владеење на правото подеднакво за сите ако тоа не им успеало сиве овие години на плејада врвни правници кои биле на највисоки државни функции и на одговорни научни, политички и деловни позиции. Нели помислувате дека главниот проблем не е во правото и во судството и во законите и судовите, во уставот, туку во луѓето кои изградија систем со вградена фабричка грешка која од илјадници граѓани направи инвалиди да не можат да ја препознаат иднината. Вие директно учествувате во оправдувањето на врвот на ВМРО ДПМНЕ и попречување на правдата за сите злодела што ги направи во период поголем од една деценија познат кај нас и во светот како груевизам. Вашиот пораз на изборите ќе означи уште посилен продор на демократијата и владеење на правото, најмалку заради тоа што нема да бидете претседател, туку поради тоа што ќе биде поразен ВМРО ДПМНЕ и раководството кое не собра сила да се извини
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Ципрас и Заев се искачија боси на Олимп

Ете, се случи и тоа, грчки премиер со половина влада и стотина деловни луѓе да допатува во Северна Македонија во пријателска посета, не се помрднаа ни Олимп ни Водно, не претече Вардар, сè си остана на свое место. Со испеани химни, или без химни тоа означува крај на една темна страница во историјата меѓу двете земји
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Почнува најдолгата априлијада

Први април е празник на шегата, на детската лага, на убави маски и многу радост со почеток на пролетта, а во некои земји го есапат како почеток на годината. Кај нас може да означи и почеток на нова ера ако конечно откриеме што е лага, а што вистина. Овој април тие што ќе лажат најмногу не е детска шега, иако на тоа наликува. Ќе нè лажт сериозни луѓе, универзитетски професори, научници, впрегнати во партиски чези да покажат кој подобро лаже. Несреќата е во тоа што луѓето сакаат да веруваат во овие лаги, така се чуствуваат подобро
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Сепак се врти…

Во Македонија станува секој ден сè попрепознатливо кој е за владеење на правото, а кој е за амнестија и неказнивост на криминалците и тие што ги злоупотребиле своите овластувања додека заземаат високи функции. Она што веќе може со сигурност да се каже, иако сме далеку од владеење на правото според европските стандарди и според тоа колку луѓе се во затвор на издржување на казната и колку вратиле од украденото, конечно, во земјата е постигната една значајна цел, а тоа е прекршителите на законите живеат во страв од соочување со правдата
Прочитајте повеќе »