Banner
Ivanov-baci-raka
Ориент експрес

Претседателот како Насредин-оџа

Еве како оди приказната за Насредин-оџа, или за Итар Пејо одберете вие. Еден ден пред да замине за Крушево и да го одржи својот историски говор кај претседателот стасала една жена која го замолила нашиот учен и мудар професор да ѝ прочита едно писмо. Се разбира, Пејо веднаш се дал на читање. Па вели: Почитувана госпоѓо, еве по долго време решив да ви се јавам и да ве прашам како сте со здравјето и како се сите ваши домашни... Аман претседателе, спискала жената, ова не е писмо, туку договорот со Грција. Па што не кажеш бре жено дека е договор, да го читам како договор. Ти ми рече писмо и јас читам како писмо
Прочитајте повеќе »
referendum
Ориент експрес

Референдумот не е избори

Референдумот дефинитивно не е избори и партиски натпревар кој ќе ја освои власта кои досега ги имаше на десетици пати и ќе ги има и натаму, туку историско изјаснување на граѓаните за иднината на Македонија. Шанса што е добиена првпат откако постои државата, со голема неизвеснот дали уште еднаш ќе се повтори, затоа најголема е одговорноста на Владата и на Собранието да се искористат сите уставни и законски можности да се остварат највисоките стратегиски цели и приоритети на државата. Тоа се членството во ЕУ и во НАТО
Прочитајте повеќе »
eu
Ориент експрес

Зошто ќе гласам за Европа

Како стануваат посилни и повидливи аргументите дека единствената алтернатива за опстанок и развој на Македонија се евроатлантските интеграции, така стануваат посилни и поопасни манипулациите и пропагандите на шовинистите и националистите кои ги палат меѓуетничките огнови во Македонија. Мојот совет е: прво мислете на себе и на своето семејство, на своите деца и внуци, на своите идни поколенија. Ако мислите за нив што е најдобро, тоа е најдобро и за државата. Историската шанса не смее да се испушти. Не верувајте им на тие што проповедаат дека имаат подобро решение. Лажат, како што лажеа сиве 27 години.
Прочитајте повеќе »
katanec
Ориент експрес

Џепароши во државната каса

Знаете ли како крадеа џепарошите во скопските автобуси. Ќе се качеа неколкумина од нив во преполн автобус и ќе почнеа да ја бараат жртвата. Откако махерите ќе одредат кој ќе оди курбан, ќе направат туркање во автобусот и готово - работа е завршена. Ако џепарошот случајно се открие на самото место, возачот вози право во полициска станица. Тогаш паричникот заедно со парите ќе го најдеа на подот. Џепарошите го фрлаат, демек ништо не украле и се прават на удрени. Така некако ми заличува бркнувањето на рацете во државната каса за земање грантови за иновации, па после откако се откриени џепчиите следува фрлање на портмонето на патос. Многу иновативно џепарошење. Треба да се патентира, за никогаш да не се повтори.
Прочитајте повеќе »
kursum
Ориент експрес

Референдум… дум… дум… со руски рулет

Да играме руски рулет нè повикуваат дење-ноќе познати патриоти под јорган планина и добронамерни правни експерти, праведници и демократи, литерати, уметници, академици, државници и разни други загрижени дејци. Слаткоречиво и мудро ја подучуваат нацијата да не учествува во предавство на татковината, туку да седи дома и слободно да си го впери пиштолот во слепоочница, оти имало само еден куршум во буренцето на колтот, па веројатноста дека нема ништо да му биде на народот ако го притисне чкрапалото е многу голема, дури еден спрема пет
Прочитајте повеќе »
sobranie
Ориент експрес

Парламентарни декларации за зафрканции

И додека светската научна елита честита што договорот ги запазил универзалните декларации за самоопределување и самоименување и заштита на јазикот и сè што значи идентитетски определби, наши учени луѓе го проповедаат спротивното. Тие упорно негираат дека името Македонија останува непроменето како име на единствената држава во светот. Нашата.
Прочитајте повеќе »
tursko
Ориент експрес

Дали сте за турско кафе или за еспресо?

А, што мислите за прашањето кое не е референдумско, туку здраворазумско и кое сме си го поставиле можеби илјада пати, иако го знаеме одговорот безмалку сите. Прашањето гласи дали Македонија може да стане членка на ЕУ и на НАТО ако не го прифати договорот со Грција
Прочитајте повеќе »
apokalipsa
Ориент експрес

Јавачите на апокалипсата над Македонија

Ги гледам деновиве четирите јавачи на апокалипсата одново над Македонија. Си велам стасаа наказите. Секогаш се тука кога треба нешто добро да ни се случи. Ги видов и над Југославија. Тамам требаше да се стане членка на НАТО и на ЕУ, преправените ѓаволи во патриотски ангели ја задушија во крв иднината на сите југословенски републики кои можеа по мирен пат да бидат првата конфедерација во ЕУ и предводник на интеграцијата на средна и на источна Европа. Истрошениот историски модел на Југославија се распадна во крв, исчезна и од географските и од сите други мапи
Прочитајте повеќе »
mickoski
Ориент експрес

Со кого ќе се слика Мицкоски

Пораката за колективно сликање стаса од Каменос, кој беше присутен во Брисел во седиштето на НАТО при донесувањето на едногласната одлука да се испрати покана до Македонија за членство во НАТО. Притоа Каменос рекол: Можат да собираат покани и да се сликаат, но во НАТО нема шанси да влезат сè додека го користат терминот Македонија. Можеби министерот за одбрана на Грција, Панос Каменос, кога кажал дека можат нашите политичари да се сликаат со поканата од Брисел за членство во НАТО, имал увид во некое сценарио во кое е влезена проценката за идните настани во Македонија ако самата се откаже од членството во НАТО и во ЕУ
Прочитајте повеќе »