Banner
rabota
Ориент експрес

А, сега ајде на работа

Ако се потроши бадијала огромниот историски капитал постигнат со Преспанскиот договор, најголемиот успех во независна Македонија, лесно може да стане и најголем пораз и разочарување. Две години до редовни парламентарни избори е добар период да се постигнат успеси ако се работи со силно темпо и не се краде, а премал ако се водат јалови расправи и се бараат оправдувања за незавршени работи и неостварени ветувања
Прочитајте повеќе »
zaev davos
Ориент експрес

Давос е убаво место за бистра глава

Во политиката има едно непишано правило стави го твоето знаменце на она што си го одработил, не го оствај за после избори оти може лесно противникот да го означи како негов успех. Членството во НАТО и отпочнување на преговорите е најголемо достигнување од прогласувањето на независноста на Македонија. Сулудо е тоа да се пролонгира поради избори на половина мандат со ризик не само да се изгубат изборите, туку и ако се добијат, бидејќи повторно и во тој случај ќе се изгуби многу време за да се оствари истата цел
Прочитајте повеќе »
pesocen casovnik
Ориент експрес

Денови на исчекување

Христијан Мицкоски нема резервна варијанта како да ги одбегне изборите ако СДСМ одлучи да не се послуша себе си и не го послуша Брисел, па ја прифати ракавицата на ВМРО ДПМНЕ, кога веќе има редовни претседателски избори вториот круг да бидат и вонредни парламентарни, па наместо во јуни преговорите со ЕУ да почнат во септември по сигурната двојна победа. Може да изгледа прималиво овој домашен есап ако во СДСМ не се прерачунале и ја загубат власта во добиена позиција. Тоа што ќе ја загубат власта и нема да биде некоја голема штета во споредба со тоа што ќе загуби Македонија
Прочитајте повеќе »
studio1
Ориент експрес

Гостување во Студио 1: По ратификацијата од грчкиот парламент се отвора најтешката етапа од нашите евроинтеграции

Ако грчкиот парламент го ратификува договорот се отвора новата ера но таа ера ќе биде најтешката етапа од нашите евроинтеграции
Прочитајте повеќе »
kumanovo fake news
Ориент експрес

Во Македонија сите го прават тоа

Белгиски ловец на лажни вести открил дека во Македонија постојат цели мрежи за произвоство на лаги и дезинформации што кај нив е сензација, а кај нас е општопозната работа со која веќе научивме да живееме и работиме и која посебно не нè возбудува, освен кога ние самите не сме жртви на масовната злоупотреба на интернет порталите и разните сајтови и блогови кои за еден миг со прогресивно умножување на социјалните мрежи можат да ве направат мивка пред очите на целата јавност. Ако се обидете да демантирате, аргументите што ќе ги изнесете можат само да ве дозакопат ако веќе лавината тргнала да се тркала собирајќи нови и нови лаги на која секој може да додаде уште понешто
Прочитајте повеќе »
kompass
Ориент експрес

Секој север има свој Југ

Текстот објавен во „Утрински Весник“ со истиот наслов и поднаслов пред 10 години, поточно на 13 февруари 2009 година покажува дека Грција и Македонија можеле да го решат прашањето со името уште пред една деценија на истиот, или сличен начин како и сега. Кој колку загубил поради тоа е непресметливо. Главните актери кои тогаш немале храброст и политичка воља да ја завршат работата сега се главни попречувачи на сопствените идеи што јасно покажува дека се работи за битки за освојување на власта и тогаш и сега.
Прочитајте повеќе »
snema struja
Ориент експрес

Сè ќе направиме да нè нема

Освојувањето на власта е најсилниот мотив и во Грција и во Македонија, најмалку заради поништувањето на Договорот од Преспа доколку дојде до усвојување и во грчкиот парламент. Никогаш ниту една грчка, или македонска влада нема да го поништи. Радикалите и анахроните екстремни политички партиј само ќе го користат за предизборни манипулации
Прочитајте повеќе »
question
Ориент експрес

Човек без идентитет

И по цели три дена по обезличувањето пак сум истиот. Многу загрижувачки. По сè изгледа не сум ни имал идентитет. Не е ни чудо ако се имаат предвид моите измешани гени и национални и јазични како турли тава. Каде и да пипнеш саде мешавини...
Прочитајте повеќе »
mickoski
Ориент експрес

Вистинската и погрешната страница на историјата

Членството во НАТО и во ЕУ е историска неминовност и добро сознание за сите учесници во донесувањето на најзначајната одлука во Собранието на независна Македонија која означува влез со златни букви во правата страница на историјата. Да се бега од парлементот во еден таков историски момент е најголемото предавство на националните интереси. ВМРО ДПМНЕ и Христијан Мицкоски овој успех го препуштаат на власта и парламентарното мнозинство што е кардинална грешка. Кој ќе биде запишан на правата, а кој на темната страница на историјата
Прочитајте повеќе »
sobranie
Ориент експрес

Изгласајте иднина, па на работа

Може ли по трет пат само за месец дена да се повтори злокобното пребројување на гласови „ЗА“ и „НЕ“. Ќе гледаме ли пак на собраниската табла како истипцани комарџии во најголемиот рулет на коцкарска Македонија. Може ли да се игра на сè, или ништо на бројот 80 . Чив имот ставаат овие луѓе како влог во кој може да се изгуби сè ако падне бројката 79. Таков ризик не прифаќаат ни најголемите зависници, бидејќи ни коцкарскиот морал не дозволува кукавички напад врз сопствениот народ и врз сопствената татковина. Тоа нема да биде веродостоен резултат на демократско парламентарно изјаснување со недостиг на една „крената рака“ , или непритиснато зелено копче. Тоа не е демократско право само на еден или двајца луѓе гарантирано со устав , туку атентат на малцинството врз Македонија и врз мнозинството граѓани осмислен, планиран и инспириран од друго место.
Прочитајте повеќе »