Banner
Колумни

Брзите избори на Мицкоски станаа маратон

Тешко е да се разбере од заробеници на географијата и историјата дека идентитетот е во главите на луѓето, а не во територијата.
Прочитајте повеќе »
Колумни

Некогаш тоа беше најдобрата професија на светот

Списокот на злоделата за уништување на новинарството е трагично голем. Затоа сега плачењето по седлото на изгубениот тркачки коњ ми изгледа трагикомично со соопштенијата во одбрана на професијата.
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Жртвувајте го овенот, а не човекот

Верските великодостојници во Македонија наместо почит кон животот проповедаат непочитување кон Господ, отварајќи ги вратите на божјите храмови и повикувајќи на молитиви во време на голема несреќа кога во светот беснее заразна болест и микроби кои носат смрт. Нивниот грев е непростлив и пред божјите и пред световните закони
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Заедничката историја и заедничките лаги и митови

Бугарската рамка во Македонија се претставува потешка и од коронавирусот и од економскиот крах и од Договорот со Грција. Се оди дотаму со политичка кампања и медиумска тревога да се доведе во прашање и одлагање на преговорите со ЕУ
Прочитајте повеќе »
Ориент експрес

Сила бога не моли

Воведувањето на вонредна состојба не е преврат, воен удар, насилно преземање на власта, туку мирновременска просветна и хуманитарна борба за спасување на животите на граѓаните кои се загрозени од пандемија, но и за спасување на општествените и приватни добра и имоти
Прочитајте повеќе »