Banner
Ориент експрес

Умре царот, да живее царот

shahНова гротеска, жална и смешна до солзи, е обидот Никола Груевски да се прикаже како светец, страдалник, жртва на домашни предавници и кодоши и странски нарачатели кои ја разнебитуваат Македонија и го обезличуваат македонскиот народ. Наследниците на тронот во партијата се здале да градат култ на личност со одамна добро познатата доктрина за величење на тираните: неговото височество е ангел од бога пратен, ама тие околу него му свртеа грб, не ги извршуваат повеќе неговите наредби, затоа Македонија страда. Го издадоа изродите најголемиот син што се раѓа еднаш на илјада години. Тој е екстракт од повеќевековна народна мудрост содржана во еден човек, ќе каже и напише своерачно знаменитиот Љубиша Георгиевски кога вождот беше најмоќен.

Денеска доволно дозирана почит беше што режисерот потпрен на бастун стаса на поклонение во театарот на една партиска претстава, силна пародија, без главниот јунак на сцената кој ја игра главната улога, но неговиот дух е во секој изговорен збор. На 125-годишнината од ВМРО ја гледавме драмолетката – „Умре царот, да живее царот“.

Мислеле, мислеле дворјаните со ореолот на маченик што ќе му го стават на главата на Никола Груевски пред да замине во затвор како да го спасат и него, и себеси, и државата од злоделата и гревовите. И смислиле. За сè што не чини во Македонија, виновни се тие што се противат и не се согласуваат со царот и неговите престолонаследници. Потоа зеле да ја чистат партијата од предавници, кодоши, арамии… од сите гадови што го предале светецот и го истуриле ѓубрето во дворот на непријателот. Им ја препишале хипотеката за својот долг на политичките противници. Така смислиле итарпејовците во ВМРО-ДПМНЕ да расчистат со сè она што им тежи и им претставува баласт. Врескаат силно, еве ви ги бакшиш овие што нè предадоа нас, тие се сега ваши сосе гревовите што ги направија, тие се вашите нови коалициски партнери, да видите како ни беше нам со нив. Тие го предадоа апостолот на ВМРО-ДПМНЕ и ја сквернавеа иконата на светецот, кој поради нив невин треба да гние во затвор. Е, тоа нема да го дозволиме и ќе бараме не помилување, не помирување, не амнестија, не аболиција, туку закон над сите закони, царска уредба, да се ослободат сите што се следбеници на стариот и на новиот цар и да се прогласат за патриоти и јунаци.

Гротеската станува трагедија откако драмата стаса во дворот каде што ВМРО-ДПМНЕ го истовари својот баласт и ја препиша својата хипотека на сметка на владата и на коалицијата на власт тие да го платат долгот на царската камарила сосе трошоците за дворските шутови и паљачовци, за големите дела и зданија во слава на царот, баснословен борч натрупан цели 11 години, пари во милијарди на ограбениот и осиромашен народ. Грешниците во новата црква ги потпишаа индулгенциите без да ја менуваат верата. Дали судиите ќе им ги простат гревовите ќе зависи пак од политиката. Жална Македонија, треба да ја одредува својата европска иднина со прифаќање на индулгенции за простување на гревови на грешниците против кои кренаа востание и ги соборија со бомби. Сега, кога избираат кое е помалото од две големи зла, велат нека одлучи комисија за простување и помирување. Собранието ќе биде црковен храм за простување гревови, а во соборниот храм ќе се одржи парламентарна сесија, на која владиците ќе го крунисаат новиот цар и ќе отворат расправа – што е поголем грев: договорот со Грција, уставните промени или членството во НАТО и во ЕУ.

Гротеската што стана пародија, па трагедија, па црковна процесија, се префрли и во џамијата како задолжителна молитва за дополнителни уставни промени кога веќе е отворена Пандорината кутија. Албанските коалициски партнери подготвуваат амандмани на уставот за албанскиот јазик заборавајќи на законот за јазици кој е двапати усвоен во парламентот и чека потпис на претседателот на државата и прашање на денот е кога ќе биде објавен во „Службен весник“, та потпишал та не потпишал претседателот, бидејќи кога не ја извршува својата должност тоа може да го направи претседателот на Собранието кој го заменува при негова спреченост да ја извршува функцијата. Заложбите за дополнителни уставни промени кои не се предвидени во договорот од Преспа не може да се сфатат поинаку освен како условување и уцена во еден многу деликатен момент од остварување на историски цели. Значи, не станува збор за оправданоста на барањата, туку за последиците кои би биле предизвикани со еден ваков сосема погрешен потег во погрешно време кој може да го доведе во прашање изгласувањето на уставните промени, а со тоа и евроатлантските интеграции. Покрај законот за проширување на употребата на албанскиот јазик во Македонија и преговорите со ЕУ, во своите поглавја разрешуваат голем број прашања околу правата на граѓаните, така што ќе има доволно можности да се гради граѓански концепт, ако е тоа искрената намера на предлагачите на дополнителни уставни промени токму сега.

Што може во ваква ситуација да избира и да отфрли Зоран Заев и Владата при кревкото двотретинско мнозинство во кое сите имаат тешки побарувања. Пратениците од ВМРО- ДПМНЕ и од другите опозициски партии кои се одважија да гласаат по свое убедување за отпочнување со постапката за уставни промени имаат свои услови јавно доставени до парламентот. Некои од нив не се ни малку лесни. ВМРО-ДПМНЕ подготвува закон по итна постапка да бидат ослободени од судско гонење, што ќе рече, да бидат прогласени за невини сите што останале лојални на партијата и на Груевски, а кои се обвинети за тешки кривични дела. Не само за настаните од 27 април, туку и за она што го работи СЈО и другите обвинителства. Пораките од консултациите со граѓаните на референдумот не се помалку значајни и тешки и не смеат да се губат од предвид и на тие што гласаа „за“ и тие што гласаа „против“ и на тие што не гласаа, апстинираа, бојкотираа…

Кое е најдоброто и најисправно решение во една ваква навистина тешка ситуација? Ако се примени европскиот прагматизам во политиката, кој секогаш поаѓа од повисоките државни интереси, премиерот Заев и Владата заедно со коалициските партнери не би требало да имаат дилеми, иако одлуките се тешки со сериозен удар врз рејтингот на власта. Нивната подготвеност на жртва за повисока цел одредува да го прифатат помалото зло без колебање како и досега. Тоа може да се направи ако се рангира тежината на одговорноста од највисоките до најниските виновници за направените злодела на претходната власт и на врвот на ВМРО-ДПМНЕ. Судовите и правдата не смеат да се попречуваат во нивната работа со ниту еден гест и најмал притисок. Тоа би била најголемата грешка што може да се направи во еден ваков тежок и значаен, според многумина пресуден историски момент. Што се однесува до политичките одлуки, било да се простување, помирување, помилување, амнестија или аболиција, за нив треба да се преземе одговорноста. Тоа е таа жртва која мора да се понесе наредните неколку месеци во Македонија.

Ова е еден од најголемите испити што го полага Македонија од независноста до денес. Целиот нареден десетгодишен период, ако Македонија идната година стане членка на НАТО и ги почне преговорите со ЕУ, ќе биде најдраматичната деценија во поновата историја на македонската држава. Мора да се менуваат многу нешта не само во законите, туку и во свеста на граѓаните. Европските вредности не можат да се усвојат само со закони.

(Објавено во Независен весник)

Коментирај:

коментари:

Овој текст има 36 коментари

 1. Ајван Доктор®

  Гротреската која не прави разлика помеѓу Хипократ и хипокрит и за кого алтруизмот е нешто најцрно, нешто најгрдо и некакво големо зло со кое би го окарактеризирал некој човек за да го омаловажи и прикаже како зол и покварен до с’рж… Не знам вреди ли воопшто за него да се трошат зборови. Најлошо од сè, по него се помамија и одреден број на оние кои себеси се нарекуваат интелектуалци, повладувајќи му ја секоја замисла, па дел од нив станаа дури и вжештени апологети спремни да го „закопаат“ секој кој ќе изнесе поинакво мислење на одредена тема од него.

  Деновиве сме сведоци на струења кои без никакви докази тврдат дека некому му се вршени притисоци, уцени, нудени поткупи и поубави денови наместо отслужување на заслужената казна. Сведоци, меѓу кои и самите оние кои наводно биле уценети, се колнат дека немало никаков притисок врз нив. Дури има тврдења кои ги повикуваат новинарите присутни во живо околу „уценувањата“ да проговорат јасно и одредено без замајување на јавноста. Едно е сигурно – чесен човек немате со што да го уцените, него не можете да го подмитите.

  Она што ме загрижува се малоумноста и мазохизмот на пратениците од СДСМ, на кои 27. април им беше дежаву – втор пат беа кубени, теглени, удирани, но овој пат очигледно беше планирано дел од нив да бидат ликвидирани. Сега, нивниот лидер повикува на помирување, а егзегетите преку херменеутика толкуваат дека се работи за амнестија, или аболиција, или амнестија. Простувањето е сосема природен и човечки чин, а можеби се работи и за стокхолмски синдром, но тоа секогаш зависи од единката-поединецот и не постои како групна постапка – не можете другиот да го натерате да прости, дури и ако ви потврди дека го сторил тоа. Групната аболиција и амнестија како онаа на терористите од АНА-УЧК е опасна политичка игра која кога-тогаш може да му се искрши од главата на оној кој ја спровел, со наивната идеја да прости. Во македонскиов случај, неказнувањето за злостор или криминал илјада пати се докажа дека наместо да го сопре злосторството, води кон нов уште потежок и понемилосрден вид на криминал/злосторство.

 2. nacional-patriot

  Ne znam dali se kolnele.Toa shto trojcata pratenici bea pushteni od pritvor posle skoro edna godina vo pritvor,bash pred glasanjeto i da se prikazhuva toa za sluchajnost,vo toa mozhe da poveruvaat samo naivci,priglupi.Isto samo naivchini mozhat da poveruvaat deka glasanjeto na poraneshnata ministerka Kanchevska nema vrska so obvinenieto protiv nea za kriminal.

 3. Ајван Доктор®

  @„nacional-patriot“, Секој секого може да прелаже во Македонија, само ако сака. Секому може да му се случи да испадне шаран. Колку ми е познато ти едно време му беше апологет на Груевски, сè уште си апологет на ВеМеРеО-МеВеРето-ΔΡΠΑΜΕ.

  Да бидеш поддржувач на Гвујо уште на стартот и да поверуваш во бајките – тоа од приглупост е или проста глупавост!? Да поверуваш дека Александрос ти е предок при толку очигледни докази кои го потврдуваат спротивното, што е тоа? Глупавост, или идиотизам? Или едноставно – неукост?

  Деновиве испливува на површина сиот валкан долен и горен веш во Вемерето. Ако продолжат, веројатно на виделина ќе излезе сè она што се правеше последнава деценија, па и пред тоа додека владееа. За притисоците проговорија Рангелова, Јанчев (добил закани по живот за него и неговите најблиски), Мијалков, Тодоров, за нив едно време јасно проговори и Филипчо ПетроФски (кога ја изгуби директорската фотелја), па се пишмани и одново стана апологет на „царот“ (откако го сместија во Лотарија на ВМРО)… Ништо невообичаено за Веме-оФциве од нивното здружување во партија до денес.

  Јавно пред камери ако некој ми вршел притисок ќе проговорам веднаш, а не после десетина години. Сето изустено подоцна ќе е само јадна манипулација со јавноста. Во моментов сите до еден од „поткупените“, но и многу сведоци на „пазарењата“ во Собрание недвосмислено истакнаа дека притисок немало.

  „Национал-патриоту“, дали ти воопшто го прочита писмото на С. Мијалков упатено до Мицкотакиса:? Дали воопшто ги прочита прашањата кои тој ги упатува до него? Ако не си го сторил тоа до сега, топло ти препорачувам да ги прочиташ.

  Притворот во Македонија може да биде краткотраен (трае најмногу 48 часа, а може да се продолжи за уште толку) и долготраен (се одредува при истражна постапка) кој и поред тоа што Уставот одредува најмногу 90 дена, може да се продолжи за уште толку, но најмногу до 180 дена (што за мене е недвосмислено противуставно, но има правници кои треба да си го решат прашањево). Пресметај си дали е можно да излегле порано од притвор, само за да гласаат „ЗА“ договорот со Грција! Патем, зошто ли си убеден дека вемерон не може наеднаш да се освести и да стане поумен од неговите сопартијци кои го испоотруа народов со божемен антинатоизам и со божемно русофилство!? Колку ми е познато, налогодавците на најголемите злодела извршени врз сопствениот народ (во историјата на постоењето на неговата држава) добија само мерки на претпазливост (несвојствено за нормален правен систем – каде вообичаено најтешките казни им ги доделуваат на налогодавците, а не обратно како кај нас), дел добија краткотрајни притвори, дел куќни притвори. Или да ти преведам – Груевски доби 2 години затвор, а за истото дело Јанкуловска и нејзиниот помошник Ѓоко Поповски добија 6 и 6,5 години затвор! Што мислиш, вреди ли овие пуштениве од притвор сè уште да го поддржуваат наредбодавачот и да одговараат за неделата и будалаштините кои тој ги осмислувал и наредувал?

 4. nacional-patriot

  Povekje vreme ne sum podrzhuvach na VMRO-DPMNE.Trebashe da se bide jasnovidec,za da se znae deka Gruevski ne se razlikuval mnogu od vrhushkite na SDS.Ti ne prepozna deka vrhushkata na SDS e prosofiski orientirana,pred da dojde na vlast.Toa e od naivnost ili od priglupost?Go znaeshe nivnoto vladeenje vo devedesettite godini,go znaeshe i potoa,no ti sepak si ostana niven simpatizer.Gi selektirash kriminalcite?Slavenjeto na porobuvachi,kako shto toa go pravi Atina e mazohizam.Shto se odnesuva do onie koi se isklucheni od VMRO,ili samite se povlekuvaat,toa go pravat zatoa shto bile zalutani vo partijata.Ne mozhe nekoj ili nekoja da bide vo taa partija,a da ne im prechi baranjeto za promena na imeto.Ako ne im prechi,shto barale vo taa partija.Ja prifatile partiskata programa,dale zakletva za odbrana na ustavot i imeto i seto toa go prekrshile.Ako se takvi,prikladno e da bidat vo SDS.Pa se chudat zoshto imaat pritisoci.Pritisoci i zakani ima i imalo i vo SDS,pa i iskluchuvanja na nivni chlenovi.Ne gi gledaj neshtata kako crni i beli.Pa nema da priznaat vrtikapa pratenicite deka im bil vrshen pritisok od rezhimot.Tie imaat ochekuvanja rezhimot da im go ispolni delot od pazarlukot.Go prochitav pismoto od Mijalkov do Mickovski i negovite prashanja se na mesto.Mickovski mora da odgovori i da razjasni.Trojcata pritvoreni od VMRO se drzhea vo pritvor skoro cela godina i kje se drzhea ushte vo pritvor,doklolku na rezhimot ne mu falea glasovi.Ako ne si naiven,i tebe ti e jasno deka nivnoto pushtanje od pritvor beshe poradi pazarenjeto.Ne 180 dena,skoro 365 dena bea vo pritvor.Prifakjanjeto muzika od rezhimot ne e umnost i osvestuvanje,tuku naprotiv.Sudstvoto e takvo kakvo shto e,i toa shto nosi takvi odluki so dvojni arshini e poradi zavisnosta na sudstvoto od rezhimot i nemanjeto pravna drzhava,kako i golemiot deficit na moral,etika kaj makedonskite politichari,no i kaj funkcionerite vo pravosudniot sistem.

 5. Ајван Доктор®

  Повторно, сосема вообичаено за тебе, говориш и тврдиш некои работи без за нив да наведеш било каков аргумент. Велиш си бил симпатизер на В%РО-ΔΡΠΑΜΕ, но си престанал да бидеш тоа, и после само две-три реченици се впушташ во пожртвувана апологија на партијата тврдејќи дека тие застанале во одбрана на името и на Уставот (демек тоа им било некаква веморонска заклетва (?!) и внесено во партиската програма)! Не бе, батка! Тие застанаа во одбрана на најголемиот грабеж направен во историјата на Македонија! И, сè уште тврдиш дека не си нивен апологет, пардон, симпатизер?! Ти, како оние „независнине“ аналитичари што се појавија како печурки после дожд со цел да го формираат јавното „мислење“, а сите до еден членувале, или сè уште членуваат таму.

  Тврдиш, повторно заради сопствената аблепсија, не сум знаел дека „СДС“ е прософиски ориентирана и дека сум нивен симпатизер. Ниту сум бил член на СКМ (како повеќето вемерОФци), ниту на СДСМ, ниту сум симпатизирал одредена партија. Одамна јас пишував дека во СДСМ има поголеми вмровци од оние најзапалените „патриоти“ во ДПМНЕ. Секој нормален ќе разбереше дека тоа се однесува не само на однесувањето на дел од нивните членови (кое нема врска со социјалдемократијата) туку и на бугарштината која е вкоренета кај „познавачите“ на македонската историја. На таа пропагандна историја, која го претставуваше ВМРО како единствен фактор кој се борел за македонството на просторот на Македонија (во географска, а не во државна смисла) е толку силна, што на неа ѝ подлегнал и Е. Ризаов (го докажа со бројни негови текстови каде ги спомнува), но и многумина други кои не се Македонци по национално определување (Албанци, Срби, Власи, Турци, Роми…). Македонштината на ВМРО не е ништо поразлична од приказната за нивното царско плавокрвно потекло по права родова линија од ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Двете се продукт на пластографија, напластени долгогодишни лаги и измислици, на нечии желби, митологии и умисленост, не на аргументирана и научно заснована историја.

  Велиш, „некому кој е член на таа партија не може да не му пречи промената на името“ и по автоматизам ги ставаш во графата родољуби, небаре со промената идентитетот ни се менува, тоа е она најбитното и од него ни зависи опстанокот, небаре таму во „партијата“ не смее да има луѓе кои ќе размислуваат со сопствена глава – мора да мислат како аналфабетот со докторска титула Гвујо, кој, патем е и единствениот кој во средно училиште имал нула како оцена за сопственото знаење на таа тема (*податок од неговиот наставник по историја). Не е ни чудо што патолошки градеше нагледни средства по историја, наместо култура и уметност (да, на псевдобарокниот кичерај и на кичфигурините мислам) во обид да се прикаже како познавач на историјата. Навистина не знаев дека вемерОФциве давале заклетва дека ќе ни го чувале името (од кого, бре!?), јас цело време мислев дека чувањето на татковината им е пред името и дека давале заклетва дека ќе го бранат народов.

  Притворот во Македонија смее да трае не повеќе од 180 денови, прочитај ги Уставот, оној кој ти си првиот што не го почитува со латиницава, во него децидно стои дека бројот е 90 и прочитај ги законите, сето останато е злоупотреба, а луѓе за обични помали криминали (100-300 евра) лежеа по 3 години притвор (повторувам – притвор) заради Гвујица. Состојбата во судството ни е резултат од еднодецениското напикување партиски рабулисти и војничиња во него. Во сите сфери каде влегоа веморонциве настана хаос, затоа денес ни е тооО0лку „убава“ државава.

  И, еве да прогледам малку и сиво, шарено, туфнесто и карирано и да те те демантирам околу мазохизмот на Атина „Македонците (*се мисли на античките, забел. А. Д.) говореле на посебен јазик, кој бил сроден со јазиците на соседните народи – Хелените“ вели учебникот по историја за VI одделение издаден во 2011 година меѓу кои автори е и д-р В. Ачковска, д-р К. Аџиевски, д-р Д. Петреска сите до еден – докажани вемереовци и пропагатори на антиквизацијата. Пред само два дена и Михаил Пановски во „Отворено“ на 24 Вести прозборе за истава приказна (за окупираните Атињани) и откако ќе наведе дека има еден куп работи што ја одвеле партијата во погрешен правец и ќе посочи дека најголемата од нив е антиквизацијата и дека ја сфаќале несериозно и се смееле на почетокот: „1993 бев член за избор на директор на Институтот за национална историја, пред четириесет професори и доктори на науки историчари го поставив прашањето антика, или славјанство – сите се насмеаа на приказната за антиката. Ниту еден сериозен историчар во државава за тоа јавно не се произнесе!“ (побарај на Јутјуб „24 Отворено“ од 30.10.2018, неговата сторија започнува од 12′:30”). Да повторам уште еднаш – ниту еден сериозен историчар од Македонија не ја поддржува твојата скаска, единствено комедијанти и шарлатани (ала Иљов, Аристотелис, Станкоски и компанија).

 6. nacional-patriot

  Ne znachi deka sum i ponatamu simpatizer na partijata so toa shto vo neshto kje se soglasam so taa partija.Kolku shto znam,VMRO ne bara amnestija za sluchaite pokrenati od SJO,tuku za incidentite vo sobranieto.Zar nema analitichari koi se na stranata na SDS,a glumat objektivnost?Ne si bil simpatizer na SDS,a si odel na nivni protesti,a verojatno i si glasal za taa partija.Kako ne si primetil deka imaat prosofiski ispadi?I ne si pishuval za prosofiskata orientacija vo nekoi krugovi vo SDS od odamna,tuku toa go napisha skoro.Shto se odnesuva do razlichnite mislenja vo VMRO za imeto,za takvo znachajno neshto ne smee da ima otskoknuvanje na poedinci,zatoa shto taa e desna partija,a razlichni mislenja za toa im lichi na levi partii.Razlichni mislenja vo VMRO treba da ima za prashanja od socijala,ekonomija,gradezhnishtvo,…,a ne za nacionalni temi.Davale zakletva za odbrana i pochituvanje na ustavot,a koga se dava zakletva,mora da se pochituva.Zakletvata ne e formalnost.Ja prifatile i partiskata programa pred da stanat partenici,a tamu ne pishuva deka mozhe da se glasa za promena na imeto.A za pritvorot,dolgite pritvori prodolzhuva da gi dava i ovoj rezhim.Nemashe li stavanje partiski podobni sudii pred povekje od edna decenija?Vo 1996 godina SDS iznapika takvi sudii i groto od niv seushte se aktuelni sudii.Fakt e deka Atina gi slavi porobuvachite.Vo 1993 godina i pochetokot na nezavisnosta,ne beshe popularno da se ima poinakvo mislenje od vostanovenata dogma,pa zatoa ogranichenite se nasmeale.A istite tie za Gegite bi kazhale deka se naslednici na Ilirite?

 7. Ајван Доктор®

  @„nacional-patriotu“, Едно време (пред 2014-та) имав ФБ профил на кој јасно укажав на тоа дека одредени сурати беа со години членови на СДСМ, на СКМ, а сега наеднаш преминаа во ВМРО-ДПМНЕ – сите овие ги води користа, ќарот, а не патриотизмот. Долго време пред тоа додека постоеа „Утрински“, „Дневник“ и „Нова Македонија“ како весници, а не како тоалет хартија, укажував на пробугарската настроеност на одредени членови од СДСМ. Тука е секако Бучко, Ѓ. Спасов, па дури и В. Милчин, често излегуваа со предлози кои повеќе им прилегаа на ДПМНајците отколку на социјал-демократи, или на социјалисти. Значи, не е од сега, а Ерол можеби ќе се потсети на текстот „Новокомпонираните дами и господа што нè раздружуваат“ објавен во Нова Македонија додека тој директоруваше со неа.

  Еден период бев и на протести организирани од ДПМНЕ, кога СДСМ забегаа и се вознесоа во облаци. Протестите на кои одев уште од почетокот (јас бев еден од поттикнувачите и со своите пишувања) кога станаа младиве против диктатурата на „десничариве“, дури кога почнаа со кампирање беа превземени од СДСМ. Дотогаш беа израз на чиста побуна против забегана власт.

  Според твојава филозофија на млака водичка комунистине беа десничари бидејќи инсистираа на едноумие, токму како што ти тврдиш дека е исправна карактеристика за десничарсково унисоно безумие од ДПМНЕ. Токму „националните теми“ на оние кои заборавија дека живеат во државата во која има и Срби, и Албанци, и Турци кои живеат со векови тука, нè донесоа до ова дереџе. Умисленоста за Македонија на Македонците, наместо на сите нејзини граѓани, нè одведе пред амбис. ВМРО-ДПМНЕ беше првата која повикуваше на дружба со НАТО и Западот и го исмеваа секој предлог дека треба да се вртиме и кон Русија, не само кон САД. После 30 години посочување дека тоа ни бил исправниот пат, будењето на вемерОФциве делува малоумно и неозбилно, во момент кога НАТО нè повикува да му се приклучиме. Тие, и ти со нив, се фативте за името, а 30 години трубеа будалаштини кои „ниту еден сериозен историчар и доктор на историските науки“, никогаш не би ги ни помислил, не пак да ги тврди. Не знаев дека вморониве давале заклетва (пред кама и кубура ли, на Библија ли?) при влез во партијата, (а, ти, одлично информиран на таа тема, како вистински симпатизер:) јас мислев доволно е да пополниш пријава за членство. Во XXI век! Та, зарем тоа е партија која ќе нè водела кон иднината, како што тврдеше Гвујокио после 11 години величење на измислено минато!?

  Ниту името, ниту нацијата ќе беа проблем за Грциве да не ни го сменеа идентитетот твоиве антички „десничари“ и да не тврдеа будалаштини од типот „Солун е наш“ и „нашиот окупиран дел во Грција“ и да не градеа елински столбови и каријатиди.

 8. nacional-patriot

  Mozhebi si napomenuval za prosofiskata orientacija na odredeni lichnosti od SDS.jas ne sum zabelezhal takvo neshto od tebe,no kje ti veruvam.Ne se zalagam za ednoumie vo partiite,tuku za pochituvanje na principite,idealite,karakteristikata i seto toa shto pretstavuva fizionomija i orientacija na edna partija.Kako mozhe nekoj da bide makedonski desnichar,a saka promena na imeto na drzhavata?Baranjeto pochituvanje na toj stav,ne e totalitarno ednoumie.Ene im go SDS,pa tamu neka odat ako delat isti stavovi so niv..Shto baraat vo VMRO?Etnichkite malcinstva vo Makedonija ne bea zaboravani,ne se zapostaveni, ne se omalovazhuvaat so toa shto se potencira makedonstvoto i makedonskiot karakter na drzhavata.Toa shto tie vo VMRO ushte na pochetokot se zalagaa za chlenstvo vo NATO i EU,beshe zalaganje so mislenjene deka povikot za chlenstvo nema da bide so vakvi uslovi.I povtorno ne me razbra.Ne napishav deka se bara i dava zakletva za chlenstvo vo partija,iako takvo neshto mozhebi i se bara.Ne znam jas toa.Nikogash ne sum bil nivni chlen,nitu sum baral takvo neshto.Ne sum imal nikakvi dopirni tochki so partijata.Pa zatoa ne sum informiran za procedurite.Samo napishav deka pratenicite davale zakletva deka kje go branat i pochituvaat ustavot.Za da bidam pojasen,davanje zakletva vo parlamentot.A eve nekoi taa nivna zakletva ja prekrshuvaat.Toa znachi deka davanjeto zakletva e samo ritual bez znachenje i obvrska,shtom za krshenjeto nema nikakvi posledici.Atina vo 1988 godina navesti na kade kje tera.I da ne bea tie paroli,i da ne postoea partii kako VMRO-DPMNE,Atina istite baranja kje gi imashe vo bilo koja okolnost.

 9. Ајван Доктор®

  Очигледно си зелен, недозреан и недоучен штом извлекуваш лесно заклучоци од работи за кои поим немаш. Повторно тврдиш работи без да имаш ниту еден единствен аргумент за нив. Колку да си го кажеш мислењето, нели? Па, какво мислење е тоа кое не почива врз знаење?

  Во историјата на Македонија последниве стотина години нема поголема „прософиски“ ориентирана организација од ВМРО. Таа е создадена и раководена од Софија од почетокот кога во 1991 прерасна во партија, па сè до денешни дни. Голем дел од нив само лавираа во СКЈ/СКМ, и во СДСМ, а оние најзапалените формираа „историска“ ВМРО, чије постоење во самостојна Македонија е целосно анахроно, а делувањето ретроградно! Прва земја сме во светот чиј премиер зема странско (Б’лгарско) државјанство и тоа го вмрониве го сметаат за чин сторен „од потреба за преживување“, небаре малку ја испокраде земјава. (!?) Бројот на оние кои се членови на вемерето, а зеле Б’лгарски „пасапорти“ е огромен и чест меѓу пратениците од ВМРО-ΔΡΠΑΜΕ. Та, зар мислиш треба да им веруваме на патриотизмот и кога нè убедуваат дека го бранеле името?! Или да им веруваме на сите оние „патриотски здруженија“ со имиња на Б’лгарски јунаци дека го штителе уставниот поредок?! Кој е тука наивен и приглуп? Та, тоа ли било десничарење по твое?! Да викаме дека не го даваме името, а со години тајно да преговараме за негова промена? Демек, веморониве по автоматизам со самото членство стануваат македонски патриоти и никој друг вон „партијата“ не е тоа! Смешен си со тврдењава. Ваква басма можеш да им ги продаваш на неуки, не мене!

  Не мислеле дека членството во НАТО и ЕУ ќе било со вакви услови!? Па што мислеле? Дека Европа ќе ја покази својата историја заради Македончиња и Македоња? Дека немаат поим од наука и ќе чекаат шарлатани да им ја раскажат? Што мајка барале да влезат во политика, ако „не мислеле“? Тоа значи дека поим немале од политика, а влегле во неа. Си играле дечињата, па не знаат што е тешко – узме, па носи! Или, сметале дека само така ќе дојдат до одредени парички и привилегии – со удирање во градите!?

  Мандатот на пратениците го верифицира Комисија за верификација на мандатот. Не постои никаква „заклетва дека ќе го почитуваат Уставот“ бидејќи носењето промени на Уставот, нов устав, или било кои закони и нивни промени се во нивните раце, затоа и Собранието е законодавен орган – таму се носат и поништуваат сите закони, па и Уставот на РМ. Necessitas non habet legem велат старите Латини, или во слободен превод: нуждата ги менува законите (па и уставот), а Македонија богами одамна се наоѓа во голема нужда и согледувањето на реалноста е патриотски чин, а не удирањето во гради во стилот „името не го даваме“! Според член 62. од Уставот на РМ „пратеникот ги претставува граѓаните и во Собранието одлучува по свое уверување“, не по наредба на партијата. Некако селективно си го сфаќаш Уставот (веројатно и законите) – од други очекуваш да ги почитуваат, а ти самиот не го почитуваш неговиот член 7. кој е дециден: „Во Република Македонија службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо“. Ова е изменето со амандман V донесен со измените во 2001. година каде стои: На целата територија во Република Македонија и во нејзините меѓународни односи службен јазик е македонскиот јазик и неговото кирилско писмо“. Ете, толку си ти национал-патриот! Трубиш дека го браниш името и ги повикуваш другите да го прават тоа, а самиот пишуваш со латиница (не го почитуваш членот 7 од Уставот), ама устата ти е полна со „патриотизам“?! Какво лицемерие од твоја страна!

  Што се однесува до гонењето или амнестијата (никој не ја спомна, ама веморонциве веднаш си го преведоа зборот „простување“) на оние наводни патриоти и бранители на Уставот (да не беше меѓу нив?) членот 64. е дециден и вели: „Пратениците уживаат имунитет“, па во следниот став појаснува: „Пратеникот не може да биде повикан на кривична одговорност или да биде притворен за искажано мислење или за гласање во Собранието“, но потоа продолжува: „Пратеникот не може да биде притворен без одобрување од Собранието, освен ако е затечен во вршење на кривично дело за кое е пропишана казна затвор во траење од најмалку пет години“. Овие дебело беа затечени во вршење не едно, туку повеќе кривични дела! Снимени. Живи фатени! Членот 305 од КЗ на РМ: „Тој што со употреба на сила или сериозна закана ќе се обиде да го измени уставниот поредок на Република Македонија или да ги собори највисоките државни органи, ќе се казни со затвор најмалку пет години.“. Веднаш подолу има член 309 кој вели: „Тој што со намера да го загрози уставниот поредок или безбедноста иа Република Македонија ќе го лиши од живот претседателот на Републиката, на Собранието, на Владата, на Уставниот суд или на Врховниот суд на Република Македонија или јавниот обвинител на Република Македонија, ќе се казни со затвор најмалку десет години или со доживотен затвор.“, па следува чл. 311: „Тој што со намера да го загрози уставниот поредок или безбедноста на Република Македоннја со сила или со сериозна закана ќе го спречи нешто да стори или ќе го присили нешто да стори или да не стори во вршењето на неговата должност претседателот на Републиката, на Собранието, на Владата, на Уставниот суд или на Врховниот суд на Република Македонија или јавниот обвинител на Република Македонија, ќе се казни со затвор најмалку четири години.“ и веднаш до него чл.313: „Тој што со намера да го загрози уставниот поредок или безбедноста на Република Македонија ќе предизвика или сериозно ќе се закани со предизвикување експлозија, пожар, поплава или друго општоопасно дејствие или акт на насилство, создавајќи чувство на несигурност или страв кај граѓаните, ќе се казни со затвор најмалку десет години.“. Насилно влезените „патриоти“ и „бранители на Уставот“ ги исполнуваат условите од сите членови, по сите основи, а нивните помагачи, оние кои ги отворија портите се директни соучесници во терористички акт (чл. 313), во неделото: насилство спрема претставници на највисоките државни органи (чл.311) и во злоделото: убиство и обид за убиство на претставници од највисоките државни органи (чл.309).

 10. nacional-patriot

  Vauuu!Komentarot ili potochno tekstot,kako da ti go pishuval Frchkovski.So navredite si ja iznesuvash na videlina frustracijata.Opsednat si so VMRO i negovata istorija,a jas ne sum.Mozhebi bila prosofiski orientirana,no sega ne e.SDS go zavzema toa mesto.Koj od VMRO rekol deka Ljubcho go zel sofiskoto drzhavjanstvo poradi egzistencijalni pobudi?Ispokrade,pa zoshto dobi prekjutna amnestija od sveti Branko?Koi se pratenicite od VMRO koj imaat sofiski pasoshi?Pishuvaj iminja i preziminja.Ili tropash paushalno?Dali nekoi go branat imeto i ustavniot poredok,se gleda na delo kako glasaat i kako deluvaat,a ne kakvi se iminjata na organizaciite.Verojatno aludirash na Gruevski i negoviot tim so toa deka ne go davaat imeto,a tajno pregovarale za menuvanje.Koga si go slushnal Gruevski jasno da kazhe deka imeto ne go davaat?I toj kako Georgievski,vo delot za materijalnoto vrz nacionalnoto.Faleshe ushte i toj da zeme sofisko drzhavjanstvo i pasosh.Niakde ne napishav deka chlenovite na VMRO,site do eden se idealisti i patrioti,no shtom se tamu,treba da bidat.Ne mislam deka site shto se nadvor od taa partija ne se patrioti.Pa jas sum zhiv primer.Ne sum vo partijata i nikogash ne sum bil,pa sum patriot.A onie na pochetokot shto se zaletaa so evroatlantskite integracii,verojatno mislele deka Evropa ne e vavilonskata so najstariot zanaet.No shtom uvidele deka e taka,togash trebashe da bidat hrabri i da kazhat nedvosmisleno deka go povlekuvaat baranjeto za chlenstvo.Zakletvata na pratenicite e koga prifatile da bidat kandidati za partenici vo parlamentot od partija koja vo nejzinata programa pishuva deka ne prifakja promena na ustavot.Davaat zakletva ministrite,premierot,pa si ja krshat.I kade se posledicite poradi toa?Makedonija ne se naogja vo golema nuzhda,pa nitu vo mala nuzhda.Demek,ako ne se vleze vo NATO,kje doshlo ruskoto vlijanie.Izmisluvaat ruska opasnost kako plashenje deca so babaroga.No chudno,more perverzno e koga komunist saka chlenstvo vo NATO,pa duri i da tvrdi deka toa bilo patriotski chin.Dali mislish i deka Srbija e vo zort,pa ako e taka spored tebe,dali mislish deka treba da go priznae Kosovo kako patriotski chin i kako uvazhuvanje na realnosta?Za da pratenikot odluchuva po svoe ubeduvanje,nezavisno od partiska vrhushka,neka napravi nezavisna lista pred izbori,neka dobie dovolno glasovi za da stane pratenik i togash neka odluchuva po negovo ubeduvanje,a ne podlo i parazitski da ja koristi partijata za da dobie pratenichko mesto i posle bez sram,bez moral,da deluva sprotivno od voljata na glasachite koi go izbrale.I povtorno so taa latinica.Kje napisham ushte ednash i posleden pat.Ne e bitno so kakvi bukvi se pishuva,tuku shto se pishuva.I nikako chudata da prestanat od rezhimot i od negovite simpatizeri.Pa rezhimot bara spas i pomosh za ustavnite promeni tokmu od tie obvineti za terorizam koi ja otvorija vratata na sobranieto.Ja prifakjash li nivnata eventualna amnestija poradi spored tebe,golemata nuzhda i sprechuvanje na mozhnosta od stolici vo gakji?Za tvoja informacija,jas ne sum bil vo tolpata.

 11. Ајван Доктор®

  Ах, слатко ме изнасмеја! Со тоа што си пишал дека Фрчко ми го напишал коментаров не ме навредуваш. Ниту можеш да ме навредиш, напротив – ќе ме вообразиш. Човекот си е елоквентен и секогаш знае што говори. Важи – мене како да ми го пишувал Фрчковски, тебе како да то го пишувал Гвуевски! =:0))) Договорено?

  Ајде, повторно да почнам да цртам, бидејќи на таквите како тебе ако не им се нацрта, нема да разберат ништо. Дури и тогаш е прашање што ќе разберат.

  Најпрвин, иако не знам зошто би ти се правдал, да те информирам – јас сум против влегувањето на Република Македонија во НАТО дури и ако таа се нарекува и Античка Македонија (веројатно за тоа име „патриотиве“ ќе немаа ништо против) или само Република Македонија. Единствената разлика со денешниве „антинатовци“ е што јас сум против НАТО од самиот зачеток на таа идеја (не сум ниту денес „за“ – тоа недвосмислено го изнесов и тука), а тие се против од вчера – заради пропаст на Преспанскиот договор со Грција, не за друго. Немаат друга цел! Мала разлика, нели. Ниту тој договор по автоматизам би нè однел во НАТО, ниту во ЕУ, но средува добрососедски односи закрвавени три децении заради малоумни квазинационалисти и псевдопатриоти.

  Очигледно ти не можеш, или не сакаш, намерно, или случајно (можеби толку ти е капацитетот) да разбереш што е она што го говорам, па се обидуваш да го превртиш значењето на кажаното – после 30 години „пат кон НАТО“ (и поред тоа што е тешка заблуда тврдењето дека ќе нè бранеле и дека тоа ќе не однесе кон напредокот, јас сум свесен за ова уште на почетокот, за разлика од веморониве) МАЛОУМНОСТ е да се откажеш пред самиот прием (барем така им ветуваат на будалетинкиве). Скршнувањето од патот е рамно на ретардираност, не на некаква политичка зрелост, повеќе на политичка малоумност и дилетантизам. Штом не си способен да го откриеш вистинскиот правец уште на почетокот и кои последици ги носи таквото налудничаво „возење“, батали политика. Секако, ова се однесува на политикастерите кои го зацртаа правецот, поточно ќорсокакот, по кој 30 години ќе се движи земјата во која се вљубени до смрт. Така барем велат, ама тоа што го прават се коси со нивните „идеали“.

  Ем патриотче, ем прост и аналфабет (извини за грчкиов израз:). Со што тоа си ти патриот!? Со латиницава која упорно ја пишуваш? Навистина си жив пример – од дрво да беше, па ќе научеше како да се служиш со кирилична тастатура до сега, ама битно се кажуваш патриот. Дал’ да плачам, ил’ да се смеам… Од една страна велиш „Dali nekoi go branat imeto i ustavniot poredok,se gleda na delo kako glasaat i kako deluvaat,a ne kakvi se iminjata na organizaciite.“, од друга страна тврдиш дека си патриот, ама те нема на дело – од латиницава никако да се откажеш. Веднаш подолу се демантираш самиот: „Ne e bitno so kakvi bukvi se pishuva,tuku shto se pishuva.“. Ех! Викај ура и патриот си! Типично патриотски: едните не го даваат името, другите никако да се откажат од латиницата – и, ја љубат татковината, бидејќи така напишале. Пробај со девојката така, можеби ќе ти поверува дека ја сакаш. Како оние од Астраља – за Македоња, и срцето и душата ќе си ги дадат, ама не им чепкај во паричникот и нè ги викај на помош, бидејќи тие се патриоти само така, колку да солат од далечина и да ни кажат како би ни било подобро. Тоа што не знаат една проста македонска реченица да сложат саглам и што никогаш не стапнале во неа да ја видат овдешната стварност, не е воопшто битно.

 12. Ајван Доктор®

  Што се однесува до бугарските пасоши: http://www.libertas.mk/mladenov-da-im-se-odzemat-pasoshite-na-makedonskite-pratenitsi-so-bugarski-pasosh-shto-ke-glasaat-protiv-ustavni-promeni/. Неколку имиња од „патриотите“ кои беа во врвот на Партијата: ЉуБчо Георгиевски со сопругата му, Доста Димовска, Вилипчо Петровски (десничар кој не знае каде е, во зависност од местото што му го нудат), Силванева Бонева, а некои тврдат и Милошоски дека го поседува. Листата веројатно ја знаат нивните брашта Б’лгари со кои константно соработувале и нивното министерство за надворешни работи.

 13. nacional-patriot

  So velichenjeto na Frchkovski,si go pokazhuvash karakterot.Neka te voobrazi Frchkovski so negovoto nasilnichko odnesuvanje.Namesto da mi go pobiesh komentarot,ti i ponatamu so pokazhuvanjeto kolku si frustriran.Vnimavaj da ne ti premine vo patologija.Dobronamerno ti sovetuvam.Ne e tochno deka vo VMRO se antinato orientirani.Na nekoi im lichi deka tie se antinato orientirani zatoa shto tie nekoi ne mozhat pravilno da ispercepiraat shto e pro,a shto kontra.A vo VMRO sakaat istovremeno da mu udovolat na chlenstvoto i na zapadot,ama toa e mnogu teshko.Tie ne se protiv chlenstvoto vo NATO.No maloumnosta kaj niv e zatoa shto mozhebi veruvaa deka birokratite od EU i NATO im se prijateli.Tokmu ti pogreshno gi razbirash nekoi od moite rechenici ili gi isprevrtuvash.Toa za glasnajeto i deluvanjeto ne se odnesuvashe za mene,tuku za onie koi se partiski chlenovi i chlenovi vo nekoja organizacija.Pa zatoa nema nikade moe samodemantiranje.Mozham da se sluzham i so kirilichna tastatura,no napiashav pred nekoe vreme zoshto prodolzhuvam da pishuvam so latinica.Da beshe ona shto mislish deka si(a ne si),kje razbereshe i kje zapamteshe.Ti pobarav iminja i preziminja na aktuelni pratenici koi imaat sofiski pasoshi.Ti mi napisha samo eden,za koj ne si ni siguren deka ima.A prethodno ti tvrdeshe deka nekoi imaat,za da potoa si napisha deka verojatno nekoi drugi znaat.

 14. Ајван Доктор®

  Како човек да не биде исфрустриран кога за неговата судбина одлучува Амди Бајрам во Собранието!? Како да не биде исфрустриран кога некој како Заев владее со него. Како да не биде исфрустриран кога некој кој не знае и не чул дека има огромна разлика меѓу Хипократ и хипокрит станал доктор на науки и владее повеќе од една декада?! Како може човек да не се исфустрира кога луѓе како Орце, Анѓушев, Мукаетов и Јорданов му се најбогатите луѓе во државата!? Не заостануваат зад нив ниту Груевски, Мијалков и Заев, иако разликата меѓу нив е како од Скопје до Атина. Како да не се исфрустрираш кога некој кој е упорен со латиницата и не знае две прости да состави (за посложените да не говорам) ти се претставува како национал-патриот и се удира во градите со македонштината?!

  Велиш не сум ти го побил коментарот. Та, во тоа ли била суштината на твоето реплицирање? Да ми го побиеш коментарот! Не знам како тоа го замислуваш без да изнесеш валидни контра-аргументи за ниту еден од моите коментари. Доволно е да викаш дека не сум во право и толку?! Фрчкоски бил насилник, а тие што ги натепал не биле. И тоа ти е аргументот, наспроти неговата елоквентност која останува неспоредлива со некој од твоите омилени трибуни по кои си се повел, па сега си се пишманил!? Нити ми беше намерата да го величам „Фрчкота“ ниту ми е идол – стана тема откако ти ми посочи дека коментарот ми наликувал на негов текст, затоа што ти прецизирав по кој основ ги кршат законите твоите „бранители на името“ киои влегоа насилно во Собранието со цел да ликвидираат легално избрани претставници на народот.

  Во политиката не постои оправдување од типот „така мислел“, или „веруваа дека им се пријатели“. Таква наивност, човек кој не знае да процени каква е политичката реалност, не го прави некого политичат туку шарлатан и тежок политикастер, а такво нешто е недозволиво во политиката.

  Приказната дека одредени актуелни и поранешни македонски пратеници од ВМРО-ДПМНЕ и поранешни министри во „најпатриотската“ влада зеле бугарски пасоши не е воопшто моја, туку на бугарски министри, на претседател на Бугарски Културен Клуб во Скопје и на други бугарски официјални претставници. Меѓу нив освен Силвана Бонева (поранешна пратеничка и член на ДИК, која заврши право на стари години по партиска команда), Филип Петровски (со семејството), се именувани и Антонио Милошоски, Васил Пишев и Илија Димовски кои се сè уште актуелни народни претставници во Собранието. Дел од нив си имаат и имоти в’в мајка Б’лгарија. Верувам дека има и други, ама „симпатизерите“ на ВеМеРетО си остануваат неверни Томи, додека отпосле не излезе дека изнесениот податок е вистинит. Не сум бил сигурен за имињата?! Што мислиш национал-патриотче Б’лгариве како нашиве – поим немаат, па тропаат само? Не, бе, братко – ја имаат информацијата, па затоа ја изнесуваат јасно и гласно. Долго време ЉуБчо Георгиевски негираше дека станал Б’лгарски државјанин, за да на крајот осамне официјална информација на сајтот за надворешни работи на Бугарија, но до ден денешен „вистинските вемероФци“ не веруваат во изнесеното. Официјалната изјава на таа тема на поранешниот б’лгарски потпретседател А. Марин гласи: „Българското гражданство е много сериозен публично-правен акт-той е свързан с държавния суверенитет, със защитата на държавността, с националните интереси, с националната сигурност.“. Да не кажам, Б’лгарите сфатиле што значи поимот „Българско гражданство“, ама Македончето кон тоа се однесува како да се работи за обично пусулче. Ејјјј… поранешен премиер на Македонија нарушува национална сигурност, државен суверенитет, национални интереси и државноста, по сите светски стандарди, ама Македончево уште си го дава на телевизија, по весници и интернет портали, за да тој ни соли памет за државава и за нацијата!!! Каков блам!

  Од каде знаеш ти што мислам дека сум, а не сум! Кои тоа реченици сум ти ги испревртил, немушто патриотченце? Каде сум изјавил дека сум нешто и што тоа треба да разберам и запомнам во врска со национал-патриотот кој пишува со неофицијалното и неуставното писмо во Македонија со бегло познавање на сопствениот мајчин јазик?

 15. nacional-patriot

  Treba da bidesh frustrirani i poradi tvojot siromashen vokabular.A i ponekogash stavash zapirka kade shto ne treba,a ponekogash kade shto treba,ne stavash.Sum gi iznapishal argumentite koi gi pobivaat tvoite stavovi.Ne samo nasilnichkoto odnesuvanje na Frchkovski,tuku i negoviot rechnik e poln so vulgarnosti.Sramota e nekoj takov da bide turkan na vidno mesto vo opshtestvoto.Ako nekoi pratenici imaa sofiski pasoshi,mislish deka toa nemashe da se otkrie i deka nemahe da bidat objaveni tie dokumenti vo javnosta,kako shto se objavija od Ljubcho?Ako imaat informacii,shto ne gi objavat dokumentite za toa?Gluposta shto ja napravi Ljubcho,ja napravi koga ne beshe vekje premier.A Zaev i negoviot rezhim sega go narushuvaat suverenitetot,nacionalnite i drzhavnite interesi.Pa rezhimskite televizii go povikuvaat Ljubcho na gostuvanje,a edno vreme beshe duri i koalicionen partner na SDS.Ljubcho i SDS se povrzani kako prst i nokt.Pa imaat isti politichki stavovi.Nekoi moi rechenici ti pogreshno gi razbirashe i poradi toa go ispevrtuvashe znachenjeto na rechenicite.

 16. Ајван Доктор®

  Ајде, од почеток. Не знаеш две прости реченици да составиш, ама си со изразита агрестија видлива при секој твој коментар. Кога веќе наведуваш дека ставам на погрешно место запирки требаше да го принесеш и доказот за тоа, бидејќи гледам дека си одлично поткован со македонскиот правопис, па да ми посочиш каде сум згрешил за да научам и јас нешто во животов, не само ти. Таков голем илитерат, што е толку способен да ги поучува другите, одамна немам сретнато.

  Дали ЉуБчо го зел бугарскиот пасош во времето додека бил премиер, пред тоа, или потоа ‒ е сосема ирелевантно. Ете, наброј ми колкумина сегашни и поранешни премиери на други држави со туѓи пасоши познаваш. Има ли некаде во светов таков пример?! За тебе е најбитно што тој не бил премиер во времето кога го зел. Го најде оправдувањето. Ако некои пратеници (и најлошо, поранешни министри) немаа бугарски пасоши, мислиш ли дека Бугарите ќе излегоа со такво нешто во јавност. Не се толку будали тие и наивни какио нашиве антички политикастери. Биди сигурен дека ги имаат податоците, затоа говорат за таквата појава, а таа е сврзана со националната сигурност и со националните интереси на одредена држава. Дури и во случајот со пратенициве инсистираш да ти набројам актуелни пратеници. Та, зарем, ако станале бугарски државјани многу подоцна е некакво оправдување за нивниот акт!? Их, бе, патриоту! Ти, ни родољубие не си сфатил што е, а устата ти е преполна со него.

  Повторно наведуваш нешта за кои немаш потврда: „A Zaev i negoviot rezhim sega go narushuvaat suverenitetot,nacionalnite i drzhavnite interesi.“ ‒ за ова треба барем да наведеш со што го сторил тоа за да дојде до потврда на твојата теза.

  „Режимските телевизии“ го повикуваа и Гвујо да се појави на чардак (да излезе на тераса), ама тој бидејќи беше премногу „елоквентен“ за нив ‒ „храбро“ ги одбиваше цели 11 години. Верувам дека и сега му упатиле некоја покана, ама тој ‒ „јунак“, не им се дава така лесно. =:0))

  Гледам дека во еден претходен коментар пишуваш во сегашно, а веднаш подолу ‒ говориш во минато свршено време за приказната што „сум ти ги испревртувал речениците, нивното значење, и погрешно сум те разбирал“. И, сега, што? Те разбирам погрешно и ти ги извртувам речениците во поинакво значење, или сум те разбирал погрешно и сум го извртувал значењето на твоето искажано во некој минат претходен период?! Зарем не помисли дека сум можеби глуп и неук, па ми е/било претешко да го разберам твојот висок стил на пишување? При толку богат вокабулар со кој си се послужил при изразувањето, навистина ми е гоО0лем проблем да те разберам.

 17. nacional-patriot

  Kako toa ne znam da sostavam barem dve rechenici?A edna mozham?Koja e taa?Abe zhivi smeshki si.Nemam poroblem so sostavuvanjeto na rechenicite.Na mnogu mesta greshish so zapirkite i nema da ti gi navedam tvoite greshiki vo tvoite komentari.Potrudi se ti da gi zabelezhish greshkite.A bi trebalo.Sepak kje ti posocham greshki vo ponoviot komentar.Vo prethodniot tvoj komentar,na dve mesta si propushtil da stavish zapirki.Vo onoj del kade shto pishuvashe za sofiskite pasoshi.Ajde najdi gi.I povtorno ne me razbra.Jas nikade ne go opravduvam Ljubcho shto zel sofiski pasosh,kako shto ne bi opravduval ni drugi.Za toa nema nikakvi opravduvanja.Samo go potencirav vremeto koga go zel,a ne deka toa nego go opravduva.Ako “Bugarite” imaat podatoci za politichari vo Makedonija so sofiski drzhavjanstva i pasoshi,zoshto gi krijat?Za Ljubcho ne krieja,pa ne bi kriele i za drugi.Kje ti povtoram.Nema nikakvi opravduvanja za zemanje takvi drzhavjanstva i pasoshi od Makedonci.Ni za zemanje porano,ni za zemanje podocna.Se razbravme?Ne ti e jasno kako rezhimot na Zaev raboti protiv makedonskite interesi?Pa so otstapkite shto im gi pravi na negatorite.Najvpechatlivoto e so namerata za menuvanje na imeto i na ustavot,pod pritisok na stranska drzhava.Toa e direktno narushuvanje na suverenitetot.

 18. Ајван Доктор®

  Ти, да не работеше во Комисијата за тендери на владата на Гwујица, бидејќи тие враќаа поднесоци заради запирки. Штом веќе си решил да изигруваш лектор и наведуваш дека некој не знаел каде да стави запирка, ставил некоја одвеќе, или дека ја пропуштил, треба да наведеш точно каде истиот го сторил тоа. Инаку делуваш несериозно и твоите и онака празни приказни стануваат уште попразни. Кој ќе ти поверува во изнесеното?!

  Не гледам зошто некој би го потенцирал времето во кое е земено бугарското државјанство, ако не сакал да го оправда чинот и да ја одбрани личноста, поточно да ѝ најде оправдување за стореното. Самиот го тропна тоа. Што е битно времето во приказната, штом си земал државјанство од друга држава во чиј интерес неколку пати упорно јавно повторува дека Македонците се всушност Б’лгари по род? Повторно се обидуваш да го сториш истото (да ги оправдаш) велејќи дека ете, не објавиле никаков документ. Требало тебе да ти го покажат. Б’лгарите ќе ти презентираат листа на нејзини државјани тогаш кога ним им одговара, а не кога тоа тебе ти се пројавила желба. Истото го направија и со ЉуБчо, а Доста (исто така „гољама патриотка“ и член на В%РО-ΔΡΠΑΜΕ, дури и министер во владата и шеф на УБК) уште и ја одликуваа со еден од највисоките ордени на Б’лгарија за сторените дела во нејзин интерес.

  Нарушување на државните и националните интереси и на суверенитетот е кога некоја територија од сопствената држава ќе ја предадеш во владение на друга, како што го стори тоа Владата на Гwујица во 2009 година кога подари територија на непризнаена држава. Уставот и законите се менливи категории во една држава, се носат во зависност од потребата. Името, е исто така менлива категорија. Територијата која некогаш се нарекувала Ематија, Тракија, па дури и Румелија, сега се нарекува Македонија, а само еден нејзин дел Република Македонија, кој претходно се нарекувал и Демократска Федерална Македонија, Народна Република Македонија, Социјалистичка Република Македонија и тоа нема никаква врска со суверенитетот. Грција направи многу поголеми отстапки со договорот, отколку Македонија. Многу поголеми негатори се оние кои ја смислија прикаската дека потекнувале директно од левото ово на Александрос.

 19. nacional-patriot

  Eve kade si propushtil zapirki:”…se imenuvani i Antonio Miloshovski,Vasil Pishev i Ilija Dimovski…”.E posle Dimovski ja izostavi zapirkata.Potoa:”Shto mislish nacional patriotche…”.Posle patriotche treba zapirka.A rechenica so nepotrebna zapirka:”Ne,be,bratko…”.Ne treba zapirka posle “Ne”.Za pasoshite,pa ti go potencirashe vremeto,ti mi imputirashe moe opravduvanje za onie ako zemale podocna pasosh.Bozhem,ako zel nekoj podocna sofisko drzhavjanstvo i sofiski pasosh,toa spored mene bilo olesnitelna okolnost za toj shto podocna zel.A nikade ne napishav,nitu aludirav deka toa e za opravduvanje.Ne go opravduvam Ljubcho za pokasnoto negovo zemanje pasosh.Navistina ne e bitno vremeto vo prikaznata.Ne baram opravduvanje ni za toa shto ne gi objavile dokumentite.Neli sega za niv e najpogoden moment da gi objavat tie dokumenti?Dokolku postojat.Pogazuvanje suverenitet na nekoja drzhava,ne e samo davanje na teritorija,tuku i menuvanje na najvisokiot praven akt,poradi baranje na nekoja stranska drzhava,odnosno sosedna drzhava.Pochituvanje na suverenitetot e koga se nosat samostojni odluki,koga pravniot akt se ureduva bez meshanje od sosedni drzhavi.Bez ova,nema suverenitet.Ustavot na nekoja drzhava ne se menuva vo zavisnost od potrebata na sosedna drzhava,koja patem i ucenuva.Isto toa se odnesuva i za imeto.Trakija si bila druga teritorija.Makedonija ne se narekuvala Trakija.Rumelija oznachuvala pogolem del od Balkanot,a ne samo Makedonija.Osmanliite go dadoa imeto Rumelija za Balkanot.Federalna,Narodna,Socijalistichka,bea ideoloshki odrednici i se naogjale pred prefiksot Republika.Tie odrednici ne se odnesuvaa za imeto Makedonija,tuku za prefiksot Republika,odnosno opredeluvale kakvo e ureduvanjeto na republikata.Stavi li Atina neshto do nejzinoto ime?Ne.Do identitetot?Ne.Dozvoli li kontrola od Makedonija za odnesuvanjeto na atinskite politichari,intelektualci,novinari,…?Ne.Ama otstapki.

 20. Ајван Доктор®

  Сега, што мислиш, дека ќе се вртиме во круг до бесознание? Од кога агрестните илитерати станаа лектори, оттогаш се работиве вакви во Македонија. Велиш, јас сум ти импутирал временски оправдувања за пасошите и државјанствата. Едно со друго е поврзано, па тие што имаат Б4лгарски „пасапорти“ се и Б’лгарски државјани. Еве ја, сега, и твојата реченица за која наводно сум ти импутирал оправдување: „georgiev

 21. Ајван Доктор®

  (*Веднаш да се извинам што одлета текстов пред време. По грешка стиснав „ентер“ додека ти го пребарував коментарот)

  Сега, што мислиш, дека ќе се вртиме во круг до бесознание? Откога агрестните илитерати станаа лектори, оттогаш се работиве вакви во Македонија. Велиш, јас сум ти импутирал временски оправдувања за пасошите и државјанствата. Едно со друго е поврзано, па тие што имаат Б’лгарски „пасапорти“ се и Б’лгарски државјани и да ти појаснам ‒ со должности кон таа држава. Прикаската дека „потурчувањето“ е заради стандардот е само беден изговор.

  Еве ја, сега, и твојата реченица за која наводно сум ти импутирал оправдување: „Gluposta shto ja napravi Ljubcho,ja napravi koga ne beshe vekje premier.“. Оваа реченица ставена во контекст на претходното испишано во коментарот од тебе, јасно укажува на твојата заблуда дека тоа би требало да биде некакво (самиот си импутираш) оправдување за стореното.

  Најпогоден момент за објавување на документацијата е кога ДАНС ќе одреди дека е потребно да го стори тоа, а не кога некој полуписмен Македонец ќе им каже дека било „najpogoden moment da gi objavat tie dokumenti?“ и тоа, „доколку постоеле“. Повторно си убеден дека Бугарчињава само тукутака, од ракав извадиле некаква приказна, па нешто тропаат празни и зелени!?

  Неколку редови погоре ме убедуваше дека „пратениците давале заклетва“ при самиот чин на започнување на мандатот, сега ми продаваш басми за суверенитет на една држава. Нашиот Устав досега има претрпено неколку промени и тој, како и останатите закони, се менуваат и носат според потребата. Затоа е задолжено Собранието на РМ. Тоа тело ги носи законите во државава, па дури и оној ‒ највисокиот. Оттаму, промена на Устав не е „загрозување на суверенитет“ како што ти и бројните тепачи и убијци кои влегоа во Собранието (инструирани од Гwујица) си мислат. Целосен суверенитет на една држава не постои, особено кога таа е минорна, немоќна и безначајна како нашава. Единствено ако сме некое пусто острво, само тогаш. Таа е реалноста, а наводното наше античко потекло е илузија за величината. Заради тоа не се вршат измени во Уставот на Република Грција, туку во Уставот на Република (Северна) Македонија. Нивната дипломатија постои со децении, нашава една декада со вемеронски кадри некадри да сторат нешто повеќе за сопствената земја. Втората причина е што во Уставот на Грција не пишува некаде дека државата ќе се залага за обединување со Грците во соседните држави, туку во нашиот индиректно се повикува на „обединување со Македонците од Пирин и Егеј“ што неколку децении наназад поттикнува иредентистички идеи кон соседите.

  Демократска (не знам зошто си вметнал Федерална, очигледно толку ти е знаењето), Народна и Социјалистичка биле „само идеолошки одредници“. Па, и Северна е само географска одредница. Таа не го менува името, туку го доодредува. Околу идентитетот, може само да ти го цитирам Коѕијас: „ниту Американците не ги нарекуваме Соединетодржавни Американци“.

  Тоа што Грција („Атина“) нема одредница до своето име ти го појаснив еден пасус погоре. Ако не ти е доволно јасно слободно кажи, или можеби повеќе сакаш дипломатски и воено да ги притиснеме САД и ЕУ за да ни ги исполнат нашите желби!

 22. nacional-patriot

  Za da se dobie pasosh,mora da se ima drzhavjanstvo.Toa se znae.Ona za Ljubcho go napishav poradi stavanje do znaenje deka kje beshe postrashno da go zemeshe toa drzhavjanstvo vo vremeto koga beshe premier,a ne za nekakvo moe opravduvanje za nego.Ti toa si go razbral kako moe opravduvanje kon nego,zatoa shto go zel podocna,koga ne beshe premier.Nema opravduvanje za takvo neshto,vo nikoj sluchaj.Mozhebi za objavuvanje na eventualnite dokumneti,se cheka dozvola od nekoj centar na mokj.No ako navistina gi imaat,shto chekaat?Ili gi nemaat?Ejiii!Ti najde da spomnuvash polupismenost.Se nosele promeni vo ustavot,no ne radikalni i drastichni.Promeni vo ustavot se narushuvanje na suverenitetot,dokolku se pravat pod vlijanie i pritisok od sosedna drzhava.Toj megjupartiski dogovor e asimetrichen,a takov e i bidejki se vleze vo pregovori vo neramnopravna pozicija.Od pozicija na chlenka,Atina ima uslovi za ucenuvanje.Zatoa taa ne si menuva nishto.Da go vneseshe makedonskoto malcinstvo vo ustavot,pa da im dadeshe pravo na obrazovanie na makedonski jazik,toa kje beshe otstapka od Atina,iako ne mozhe toa da se nareche otstapka,zatoa shto toa se megjunarodni standardi za malcinstvata.Imashe odrednica Federalna za republikata vo odreden period.Zatoa ja spomnav.Ti pravish li razlika pomegju geografska i ideoloshka odrednica?Ideoloshka dodavka pred prefiks,ne menuva ime,a geografska dodavka pred ime,go menuva imeto.Sporedbata na nazivot SAD so Makedonija e neumesno.Glupost od Kodzias.”Soedineti Drzhavi” ne e geografska odrednica,tuku naziv za subjekt,koj e sostaven od obedineti drzhavi na kontinentot Amerika.Patem,toj subjekt(SAD) nema konkretno ime.I na shto bi lichelo koga za tamoshnite zhiteli bi se velelo soedineti amerikanski drzhavjani?Ili soedineti drzhavni Amerikanci?Ova Kodzias treba da go znae.Atina nema odrednica do nejzinoto ime,zatoa shto nikoj ne bara takvo neshto od nea.No i da se barashe,taa nemashe da prifati.

 23. Ајван Доктор®

  Види, мачно ми е веќе да се објаснувам со тебе за работи кои возрасен човек би требало досега да ги научи. Од кога тоа „федерална“ стана идеолошка одредница!? До кога со будалаштиниве? Префикс, или суфикс, во средина, однапред или назад името е тоа и е содржано во целосниот назив на државата – никој не ти го менува. Ако можеш да ја условиш Грција (Атина, де:) тогаш ќе можеш да ѝ наредиш што да пишува во нејзиниот устав. Бидејќи не си во состојба, немаш ниту политички, ниту воен, а ни дипломатски капацитет, се наоѓаш таму каде што си и треба да се задоволиш со она што си го изнудил, а што во одредена мера одговара на двете страни: не се менува идентитетот на нацијата, писмото, јазикот… Ти изгледа не можеш да сфатиш колку се битни тие за една држава. Да не се глупираа Егејциве дека се чеда на Александрос и да ја прифатеа реалноста, немаше да има проблем Грците да признаат и постоење на Славомакедонци во својата земја. Сега треба да ти разјаснувам и дека целата реченица на Коѕијас се однесува и на Обединетото Кралство и на Соединетите Американски Држави. Каков субјект, какви глупости. За „субјектот“ кој е еден од главните играчи на светската политичка сцена не сакам ниту да говорам. Камо среќа да имавме таков капацитет, ќе можеа Античкиве наши сограѓани да се кажуваат и дека ја создале Земјава!

 24. nacional-patriot

  Ne si gi nauchil,pa zatoa ti e machno.Edno od drzhavnite i politichkite ureduvanja se i federalnite.Zatoa toa e ideoloshka odrednica.Geografka odrednica pred imeto,posle imeto,go menuva imeto.I pred megjupartiskiot dogovor,identitetot,pismoto,jazikot,si bea takvi,kakvi shto se.Atina vo nikoj sluchaj nemashe da prifati postoenje i priznavanje na makedonskoto malcinstvo.Taa ne gi priznava ni drugite etnichki malcinstva koi zhiveat na nejzina teritorija.Nejzinata politika e deka taa e ednonacionalna drzhava.Za izjavata na Kodzias,toa shto go napishav za nazivot SAD,se odnesuva i za nazivot na subjektot Obedinetoto Kralstvo.

 25. Ајван Доктор®

  Наградно прашање за тебе: Според чија (може и според која) идеологија зборот „федерација“ и „федерална“ (се разбира, дека е вид на државно уредување) се идеолошка одредница? Грците уште со „Абецедарот“ во 1925 година го признаваат славофонското Славомакедонско население во сопствената земја, но никако не може да ги води како антички Македонци.

 26. nacional-patriot

  Bidejki federacijata e drzhavno ureduvanje,taa e politichka ideja,pa zatoa toj zbor e ideoloshka odrednica.Taa e pretezhno del od liberalnata i od levicharskata ideologija.Priznavanjeto na makedonskoto malcinstvo vo drzhavata so glaven grad Atina,traeshe mnogu kratko,pa se prodolzhi so diskriminatorskata politika kon Makedoncite,koja trae i denes.Treba taa drzhava da go priznae etnichkoto makedonsko malcinstvo,bez nikakvi dodavki,pridavki.

 27. Ајван Доктор®

  Ете, толку ти е знаењето. Според твојава празна филозофија А. Линколн бил левичар и либерал. Што прават оние спортскине федерации? И тие ли се под влијание на левичари и либерали и нивен идеолошки продукт!?

  Грците и ден денешен прават јасна дистинкција помеѓу Македонец и Славомакедонец. Тоа беше и основата на тридецениското несогласување помеѓу „државата со главен град Атина“ и државата со главен град Скопје. Моментот кога вмрОФциве почнаа да го елинизираат нашиот идентитет и кога почнаа да сонуваат за Конгрес во „нашиот“ Тесалоники, настана папазјанија!

 28. nacional-patriot

  Da,Linkoln bil liberal.Se sprotivstavil na jugot,koj bil rasistichki.Ne se politichki organizacii sportskite federacii.Atina neka si pravi kakva saka distinkcija,no treba da im gi dade etnichkite prava na Makedoncite koi zhiveat tamu kako malcinstvo.Papazjanijata,predizvikana od Atina,pochna po proglasuvanjeto na nezavisnosta na Makedonija,a osnovata na nesoglasuvanjeto beshe baranjeto na Atina da go nema imeto Makedonija vo novosozdadenata drzhava.Vo sekoj sluchaj,Atina kje blokirashe,a verojatno tamoshniot rezhim,ne sakashe da opstoi drzhavata Makedonija.

 29. Ајван Доктор®

  Линколн бил либерал затоа што му се спротиставил на југот кој бил расистички!?!?!? Ахххх…

 30. nacional-patriot

  Linkoln sakal crnoto naselenie da bide oslobodeno od ropstvoto,a jugot ne sakal.Jugot gi smetal lugjeto od crnata rasa za inferiorna sorta,koja mora da i robuva na belata rasa.Poradi liberalnite sfakjanja na Linkoln i na negovata vlast,crnite lugje bile oslobodeni od ropstvoto,a jugot so toa ne se soglasil,pa pochnala gragjanskata vojna vo SAD.

 31. Ајван Доктор®

  Искрено, само некој умоболен може да мисли дека Црнците се инфериорна раса во однос на белата раса, само некој кој има умствена инсуфициенција може да мисли дека жената треба да му биде потчинета на мажот, дека служи само за раѓање и за во кујна, или дека воопшто некој треба некому да му биде потчинет, дека некој треба да има одредени поголеми права од другите, или да има право да живее врз грбот на другите. Секако, изнимка во овој поредок се умот, образованието и стручноста, но секако не во поглед на потчинетост некому, во стекнувањето со поголеми права од оној другиот, туку во смисла на поставувањето во општественото скалило – неписмен лопатар и боксер не може да биде премиер, директор, шеф, водач… Штом настане ваква обратна поставеност, кадешто лопатари, боксери, аналфабети добиваат научни титули, го запоседнуваат врвот на државата и ја зграпчуваат власта, штом дојдат тие до моќта, последиците по општеството се фатални, како што е видливо и од нашиот (македонски) случај. Причина за граѓанската војна во САД не е само ослободувањето на црната раса од ропство. Оттаму ставањето либерализам во однесувањето на еден републиканец, кој очигледно имал малку повеќе ум од другите, самиот е и конзервативец, националист, и е со десничарска идеологија, е малку претерано, зарем не?

 32. nacional-patriot

  Zar ostaviv vpechatok deka toa go mislam za crnata rasa?Pak me razbra pogreshno?Bidejki se ukina ropstvoto za Crncite,jugot odbi da ja prifati taa odluka i sakashe da se odvoi od SAD,pa zapochna gragjanskata vojna.Prichinata beshe statusot na crnoto naselenie vo SAD.Konstatiranjeto deka Linkoln bil liberalen,iako bil republikanec,ne e preteruvanje.Pripadnicite na jugot bea konzervativci i desnichari(krajni).

 33. Ајван Доктор®

  Не, воопшто не помислив на тебе, туку дека затоа што Линколн отстапил од вообичаените норми фатални за општеството ти го сметаш за либерал. Аболиционизмот не е единствената, ниту главната причина за војната помеѓу Северот и Југот. Воопшто немам намера како што тоа ти го правиш – да те подучувам, бидејќи сметам дека досега си требал самиот да си ги научиш работите.

 34. nacional-patriot

  Bash zatoa shto otstapil od tie normi,toj bil liberal.Statusot na crnoto naselenie beshe glavnata prichina,kapislata za pochnuvanjeto na gragjanskata vojna.Drugite samo se nadovrzaa.Takvi bea nastanite i neshtata so taa vojna.Treba poduchuvanje za onie koi ne znaat,a jas ne sum eden od niv.

 35. Ајван Доктор®

  Токму тоа и ти го напишав – штом некој конзервативец (па дури и левичар, десничар, комунист. демохристијанин и сл.) си го вклучи мозокот и излезе од шемата, веднаш (од страна на многу учените) му се лепи етикета дека е либерал. За подучувањето, ти си знаеш самиот. Штом почнеш јавно да пишуваш и да говориш, сета писменост, сето образование и знаење, станува видливо пред поширок аудиториум.

 36. nacional-patriot

  Ako nekoj pochne da zastapuva liberalni stavovi,toj navistina stanuva liberal.Onoj shto javno pishuva i zboruva,si pokazhuva kakva e negovata pismenost,kakvo e negovoto znaenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *