Banner
Мое ќоше

По „Утрински“ се познава денот

utrinski

Нема да пишувам некролог за најавената смрт на „Утрински весник“. Тоа е бајата вест. Упокојувањето на добриот весник, по мое убедување најдобар во земјата и кога не е добар, трае повеќе години. Неговата утрешна егзекуција некои големи журналисти, одамна умислени дека од нив почна новинарството, насилната смрт на нашето чедо жизнерадосно го приопштија како евтаназија. Се разбира, може и така да се гледа и доживува, ако во сето ова нема една злосторничка димензија. Откако не успеаја гробарите со голем притисок да го згаснат со природна смрт, одлучија да го погребаат се’ уште жив. Се уплашија да не добие некоја спасоносна инфузија и да не закрепне за неполни два месеци кога требаше да стане полнолетен.

Почитувани читатели, колку и да сте, каде и да сте, ова не е последен поздрав, ниту реквием, бидејќи весниците како „Утрински“ задолжително воскреснуваат. Жалната вест не е толку најавената смрт на весникот, туку што навистина „денот (во Македонија) се познава по Утрински“, како што напишавме ние неговите основачи, кога почна да излегува весникот, кој од првиот број ги зголеми новинарските, естетските, печатарските, графичките, културните и читателски стандарди во земјата. Колку и да не им е по ќеф на тие што ни држат лекции по новинарство баш на денот на убиството на весникот, ова е непобитен факт. Нивното лицемерно сочувство не ни е потребно.

Има две големи причини зошто „Утрински“ набргу повторно ќе излегува. Ќе мора како непосреден сведок да сведочи и да известува од големите судски процеси на злосторниците што ги нанесоа најголемите зла на Македонија по Втората светска војна. Мора да се пишува професионално од местото на злосторството. Не велам дека нема кој друг да го прави ова, но оваа обврска „Утрински“ ја има и како крунски сведок, директен учесник во истрагите на злосторничките здруженија многу пред „бомбите“ на Зоран Заев и на наодите на Специјалното обвинителство. Ужасите што ги слушнавме од прислушуваните разговори, најголемото и најмасовно кршење на човековите права и слободи во Македонија на кои биле изложени со години над 20.000 граѓани и јавни личности, и наодите во истрагите на СЈО иницирани од прислушуваните разговори, беа голема потврда дека „Утрински весник“, неговите новинари и уредници биле целосно во право кога сите до едно обвинување и уште стотици други се’ уште неоткриени, беа објавувани на страниците на весникот. За секоја „бомба“ обелоденета од Зоран Заев, за секој предмет на Специјалното обвинителство, има стотици стории во „Утрински“ објавени од нашите новинари многу порано пред да експлодираат како потврдена вистина. На нашите страници правовремено се поместени извештаите и новинарските истраги и анализи за организираниот криминал во кој директно учествува врвот на власта. Напишани се со име и презиме носителите на коруптивните зделки, ајдуците на милијардите пари украдени на граѓаните, тука се напишани сите валкани пресметки со политичките противници на арогантната власт, ги има сите нарачки и нарачатели на судските пресуди, унапредувањата на партиските судии и обвинители, но и разрешувањата и одземање на предметите од чесните судии и обвинители според потребите на режимот. На овие страници се изборните фалсификати и местенки, доказите за нелегитимноста и некомпетентноста на власта. Тука е поместена една цела архива од материјали како е уриван општествениот и политички поредок на Македонија. Како е кршен и злоупотребен Уставот, како се срамно деградирани Собранието, комплетното судство, новинарството и медиумите, како се ставени под контрола сите институции на системот. На страниците на „Утрински весник“ се автентичните сведоштва на компетентни личности во државата и во светот како е извршено подривањето на државата со блокирање на парламентарната демократија и како целата власт е преземена од Никола Груевски и еден грст луѓе околу него, негови следбеници и извршители. Тука е сведоштвото како е заробена Македонија од група на криминалци и разбојници.

„Утрински весник“ активно учествуваше не само во откривањето на сите овие големи злоупотреби на власта и на овластувањата на високите вмровски функционери, туку на своите страници во повеќе клучни, би рекол во историски моменти, секогаш кога Македонија била на раскрсница, благовремено уште пред надлежните институции да го направат тоа, предупредуваше дека се подготвуваат тешки кршења на законите и на Уставот, со единствена цел да се зачува власта со уривање на демократијата и правото. Уште при подготовките за излегување на весникот, тогашниот лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Љупчо Георгиевски, како премиер даде јавна изјава дека се подготвува излегувањето на антивладин весник. Неколку години подоцна, неговиот наследник Никола Груевски на митинг пред повеќе илјади луѓе и пред телевизиските камери го нарече весникот непријателски на Република Македонија. Пишувањето на вистината многу бргу стана непријателски чин во медиумите кои не се во коалиција и во партнерство со власта. Меѓу тие „непријатели“ „Утрински“ зазеде високо место.

Има едно строго правило на оваа власт во врска со медиумите. Сите што ја поддржуваат владата ќе бидат финансиски безбедни и ќе немаат никакви проблеми со излегување на весниците и емитување на програмите. Но штом се насочат критички кон злоупотребите на власта, и особено кон откривање на големиот криминал и нарушување на човековите права, тие медиуми ќе бидат изложени на ударот на ветровите на нерегуларниот пазар, божем станува збор за либерални економски закономерности. Забраната за рекламирање на владата, државните и приватните компании во прогласените непријателски весници е првиот потежок удар по кој, ако не успее, доаѓа вториот удар – промена на сопственоста. Тој насилнички акт од медиумите прави здодевни и празни апологетски пропагандистички јавни гласила кои повеќе служат за потсмев отколку за објективно информирање на јавноста. Ако и тоа не успее со промена на газдите и нивното принудување да бидат послушни или да ги продадат своите медиуми под контрола на партијата на власт, тогаш следува завршниот удар, а тоа е целосна финансиска блокада и намерно намалување на тиражите, дури и на сопствените изданија кои се критички настроени кон власта.

И обратно, се лиферуваат лажни резултати за големите успеси на медиумите кои се финансираат по тајни канали, поточно со рекет на огласувачите да даваат пари за одржување во живот на лошото новинарство во државата, кое се става во слугински однос кон власта. Тие што не ја прифаќаат ваквата улога, бидејќи не можат да опстанат под ваков политички и финансиски притисок, бараат поддршка во граѓанскиот сектор, односно во странски донации. Затоа експресно сите донатори на медиумската независност во државата се прогласени за најголеми непријатели и моќници кои сакаат да ја дестабилизираат Македонија. За случајно „Утрински“да не се препушти на таква финансиска поддршка, која би ја сочувала независната уредувачка политика, мора да се погреба жив.

Има уште една посуштинска работа. Најавата дека со промена на власта ќе се гарантираат медиумските слободи, но и помошта од државата со непристрасно субвенционирање на медиумите, предизвика ново престројување и партиско преземање на медиумите. До душа, субвенции за печатот најави и Никола Груевски во својата предизборна кампања, но очигледно давањето субвенции над и под маса со државни пари се однесува само за поддржувачите на власта.

Зошто верувам дека воскреснувањето на „Утрински“ и на другите медиуми кои оваа власт ги уништи нема да биде божја работа, туку реалност штом дојде до промена на власта и почитување на изборните резултати, бидејќи покрај ослободувањето на сите инстиутуции на системот ке се воспостави и регуларен медиумски пазар и силна поддршка на државата на слободните и професионални медиуми како што има бројни примери во европските држави. Без слободни и независнми медиуми нема ни слободна и независна држава и нема демократско општетво. Затоа сум длабоко убеден дека „Утрински“ по куса пауза пак ќе осамне да навести каков ќе биде денот.

И, се разбира, ако ништо од ова не се оствари, ако не се почитува Уставот, законите и гласовите на 700.000 граѓани, ако успеат злосторничките здрженија да ја укинат правдата и специјалното обвинителство како што наумиле, и ако се амнестираат злосторниците и останат на власт, тогаш повторно ќе има барем едно вонредно издание на „Утрински“ кое ќе го исфинансираат основачите на овој извонреден весник за и официјално да го означиме исчезнувањето на Македонија. Да драги мои, по „Утрински“ се познава денот во Македонија, особено кога жив го погребуваат. Слушнав, Никола Груевски в сабота ќе прошетал по трафиките да купи неколку последни броја од својот омилен критичар. А и во вторник, по празникот, пак ќе одел по трафики лично да се увери дека навистина веќе го нема „Утрински“. Кратко ќе трае ова негово задоволство. „Утрински“ се враќа со падот на Груевски. Или, пак, чуму ти е ако сите одиме во неврат.

(Објавено во Утрински)

Коментирај:

коментари:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *