Banner
Мое ќоше

Да живее слободата, полуде светот

narod

Има една турска народна поговорка, поточно повеќе досетка, од почетокот на 20 век, кај нас познато како време на Хуриетот од 1908 година, почеток на младотурската револуција во која учествува Кемал Ататурк. Се’ уште ја знаат повозрасните Турци, но и Македонци и Власи… „јашасин хуриет, шашарди минлет“. Во превод „да живее слободата, побудале народот“. Денеска оваа „крилатица“ измислена како потсмев на противниците на револуцијата, поддржувачи на султанот, може со мала преправка да се однесува на целиот свет. Да живее слободата, полуде светот.

Во најголемата велесила на светот Америка 35 доктори, психијатри тврдат дека најмоќниот човек на планетата, претседателот на Америка, Доналд Трамп, не е токму. Велат, човекот е мрднат, многу лаже и дека е самобендисан, дека не е способен да ја извршува функцијата претседател на државата. Го читам ова чудо и си велам, или нешто не во ред со образовниот систем на Америка, или Американците начисто полуделе. На пример, кај нас таквите симптоми кај нашите политички лидери се сметаат за сосема нормални, дури и се предуслов за успешно извршување на функциите. Така не мисли само народот, кој е полуден уште од деветсто осма, туку и психијатрите и комплетната домашна лекарска елита. Прво, кај нас се знае дека човек навистина треба да е доволно луд за да прифати да биде претседател или премиер на Македонија. Тоа може да си го дозволат само луѓе кои или не знаат што е тоа и каде се наоѓа, на кои им е тоа прва работа во животот, или луѓе кои имаат вродена мана на висока доза патриотизам, па можат да се нафатат без размислување на секоја работа која значи спасување на татковината. Едноставно, тоа се суперхерои кои се жртвуваат за државата и ништо не им е ниту тешко, ниту многу, за тоа да и’ го направат на Македонија.

Втората медицинска одлика на ненормалноста на американскиот претседател Трамп, според американските доктори, била тоа што тој многу лажел. Бил голем лажго. Ајде ви се молам, доктори ебиветри, изгледа вие не сте токму. Како тоа – политичар, а да не лаже. Па тоа го нема, се разбира, ни во Америка. А бе, нашите лажат, корнат. А зинат – лажат. Сите тоа го знаеме и тоа е ептен нормално и прифатливо за секој доволно и на време полуден граѓанин. Со тоа немаме никаков проблем. Еве на пример, претседателот на државата, универзитетски професор, си лаже по десетина пати дневно. Всушност, кажува вистина само кога ќе згреши. Со години сите ги лаже и дома и надвор. Нема две реченици кажано, а да нема внатре некоја измама и лага со опашка. И што е многу важно и поучно, во моментот штом го фатат во лага знае како да се однесува како ништо да не било. Во тоа нашиот претседател е брилијантен, може цели 45 минути да ја образложува вистинитоста на секоја негова лага.

Совршенството го достигна деновиве со неговото ново читање на Уставот и уште поважно со неговото толкување на Уставот, подобро отколку што тоа го прават и самите пишувачи на Уставот. Тие викаат дека според строга одредба од Уставот, која тие ја напишале, мора да го даде мандатот на политичарот кој обезбедил на изборите мнозинство пратеници во парламентот. Малку морген, им вели претседателот. Не знам што сте мислеле вие кога сте го пишувале Уставот, ама јас знам да го читам и тоа што не го пишува. Немате ни збор напишано што треба да прави претседателот ако се појави тиранска платформа, ако новата влада и новиот премиер и новото собрание сакаат да ја земат власта во свои раце и да ја укинат унитарноста на државата, а тоа значи да ја поделат Македонија. Што треба да прави претседателот ако новите власти имаат намера да го сменат името на државата, ако сакаат да ја сменат химната и знамето, да го сменат националниот идентитет на Македонците, да ја федерализираат земјата, да ја кантонизираат, да ја редефинираат, со сила да не’ натераат да учиме албански и да ја албанизираат цела Македонија… На такви луѓе не им давам мандат.

Штом нешто не е забрането со уставни одредби значи дека е дозволено, па така и јас си дозволив да го толкувам Уставот како сакам. Ако треба ќе прогласам и вонредна состојба за одбрана на татковината и ќе ги уапсиме сите кои сакаат да го урнат уставниот поредок и да ја поделат Македонија. Кога го прашуваат претседателот од каде знае дека такво нешто и ќе направат, тие што имаат мнозинство во парламентот, тогаш, слегнува со рамења и вели дека воопшто не важно од каде знае, туку дека знае. А, штом тој нешто знае, тоа мора така да биде.

На прашањето дали тој не се става во улога да ја попречува правдата, бидејќи ако се формира мнозинство во парламентот и се формира нова влада, ќе отпочне процесот на барање отчетност и одговорност за истрагите од предметите кои ги спроведува Специјалното јавно обвинителство. Кога ќе се соочи со вакви прашања претседателот лаже без око да му трепне, и тоа без да изусти ни збор. Научи опасно да лаже и кога молчи, односно кога премолчува. Таквата правда за големите арамилаци кои ја донесоа државата на просјачки стап не го интересираат.

Што се однесува до самобендисаноста и нарцисоидноста, која ја констатирале американските психијатри за претседателот Доналд Трамп, тоа кај нас, исто така, не е некоја мана. Нашата природа е таква да се сакаме најмногу себеси. Замислете го нашиот претседател ако тој самиот не се сака, па кој друг ќе го сака. Никој.

Што се однесува до нашиот најголем вожд, кој е и премиер и претседател и врховен командант, сенароден водач и кога не е на тие функции, македонските психијатри не можат да му најдат ниту едно пореметување кое не е нормално. Се разбира, нашите доктори се доволно мудри и професионални да не зборуваат јавно за болестите на обичните луѓе, па камоли за врвните функционери. Приватно во четири очи ќе ви кажат дека човекот не е нормален, поточно дека е ептен забеган, дека е опсесивен, дека и психопат, болен за власт, дека лаже штом отвори уста, ама јавно тоа да се приопшти на народот кој полудел од среќа и од преголема слобода, не е баш здраво и упатно. Македонските доктори сметаат дека за да се одболедуваат нашите властодршци треба да се стекне природен имунитет за кој треба најмалку една деценија. Кој ќе полуди во тоа време, нему животот ќе му помине во радост и веселба. Значи, работата е блазе си му на тој што навреме ќе се помести од умот.

(Објавено во Утрински)

Коментирај:

коментари:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *