Banner
Мое ќоше

На пат кон Белорусија

lukagrujo

Македонија во Скопје и во Брисел денес се споредува со режимот на Белорусија, не од домашни предавници и странски платеници, како што власта ги нарекува своите критичари, туку директно од официјални и познати личности кои со денови учествуваа во преговорите да се најде излез од политичката криза во државата. Поради балканскиот инает, примитивизмот, стравот од губење на власта, соочувањето со правдата и со фер и слободни избори, за првпат една земја со статус кандидат за членство во ЕУ може да остане без кандидатурата, или без препорака за почнување на преговори. Како и да е, Македонија останува последна на Балканот со одземена иднина на речиси два милиони жители кои Унијата неправедно ги казнува поради неспособни политичари и алчна власт која повеќе води грижа за своите фотелји и привилегии отколку за своите граѓани.

Земјата ја водат политички лидери кои не го гледаат интересот на граѓаните, туку само својот. Во државниот врв седат луѓе кои немаат ни демократски капацитет, ни разбирање за европските вредности. Човековите права и слободи во Македонија се сериозно загрозени, а институциите на системот се целосно партизирани и контролирани. Ова е главниот впечаток на олеснувачите на преговорите што се водеа драматично во изминатите денови, но тоа е и од поодамна општ впечаток на слободоумната јавност во земјата која го исчекуваше крајот на меѓупартиските договарања со големо внимание и надеж дека конечно ќе превладее разумот. Од сето тоа разочарувачки ништо. Не дека не беше предвидлива ваквата разврска, но овој пат надежта доаѓаше од присуството на голем број странски претставници кои како никогаш досега покажаа подготвеност да помогнат да се ослободи државата од агонија и да застане на нозе.

Сега не ни преостанува ништо друго туку храбро да се спротивставиме во деновите кои доаѓаат да не бидеме жртви на познатата шема на перење на мозоците, да одбегнеме да бидеме изложени на брутални пропагандни напади и црнила, лажни дилеми кој повеќе е виновен што пропаднаа преговорите. Треба да се игнорираат владините медиумски труби кои ќе продолжат со погласна сатанизација и бербатење на се’ што мисли поинаку од власта. Ќе се јават новинарските измамници кои ја одработуваат својата слобода да сеат омраза, да објавуваат гадости, да навредуваат и омаловажуваат, да го довалкаат и она малку што останало од угледот на земјата и доблеста на професијата. Се разбира и натаму со несмалено темпо ќе се редат вестите во низа за големите успеси и достигнувања, кампањски вработувања на сметка на сите граѓани.

Од другата, лева страна, пак, ќе се прават разни плитки и високоумни анализи и ќе се бараат причините зошто Македонија е историски предодредена да ги испушта шансите да направи слободно просперитетно демократско општество. Ќе се прашуваат партиски неинфицираните луѓе, исто како и нивните сограѓани пред сто години, кој е тој проклетилак што секогаш ќе се најде некој да ја расипе работата кога Македонија е на крстопат да тргне во правилна насока. Секогаш тоа се истите сили што го ликвидираа цвeтот на македонската интелигенција од крајот на 19 до средината на 20 век. Нивните денешни наследници во нова форма на конспиративно и авторитарно владеење постојано ги насочуваат граѓаните на меѓусебна омраза, особено во кризни ситуации.

Сигурно премиерот Никола Груевски го подготвува својот најпатриотски говор за утре 23 октомври, денот на основањето на ВМРО, кога ќе повика на последна пресметка со домашните предавници и кога ќе ни каже на сите дека никогаш не ни било подобро во целата историја на Македонија се’ до неговото доаѓање како Никола Први и Последни.

Најголемата брука вчера не беа прекинатите преговори, туку советот на обвинители кој застана отворено зад носителите на криминалот во земјата, спречувајќи ја незаконски јавната обвинителка Катица Јанева и специјалното обвинителство да си ја вршат работата. Невидена срамота, обвинители да бранат криминалци.

(објавено во Утрински)

Коментирај:

коментари:

Овој текст има 2 коментари

  1. Zoran

    Mislam: RM nema nadvoresni neprijateli — neprijatelite na RM -SE’ VNATRE VO DRZAVATA — VO VLADATA I’ VO SOVETOT NA OBVINITELI…

  2. Zoran

    PS- MISLAM: SO OVAA VLADA I’ SO OVOJ SOVET NA OBVINITELI –NA RM PATOT NE’ I’ E’ KON BELORUSIJA –TUKU KON NAJBLISKATA GROBISTA I’ BRISENJE OD GEOGRAFSKATA KARTA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *