Archive | June, 2017

Tags:

Војводата замина во ајдуци

Објавено на 30 June 2017 од erizaov

zname_silueta

Војводата вчера замина во ајдуци. Тоа го направи со големо задоцнување, како и секогаш, бидејќи Петров ден одамна помина кога комитите излегуваат од кај јатаците и заминуваат во шума да бидат на браникот на татковината, во одбрана на  слободата, независноста и самостојноста. Пред да се придружи на ајдучката чета тој се обрати на нацијата на конференција за печат. Притоа на напатениот народ од 11 годишното владеење на башибозукот му приопшти: заврши времето на конструктивност и попусливост. Оваа тортура веќе не се трпи ниту еден ден, а камоли цели 30 дена на стравично измачување со кое сме соочени како никогаш досега во историјата на Република Македонија, па и на цела Европа. Досега  не се случило вакво класично политичко гонење на политички противници. Стотина лица, дел од органите или поддржувачи на ВМРО-ДПМНЕ се прогонуваат со цел партијата да се уништи, да се замолчи… види мајката, на војводата му станало неподносливо од теророт на сопствениот режим кој сè уште функционира во државата

Овие пораки на војводата треба да се читаат по неколку пати секој ден како молитви пред неговата икона. Есапејќи нè за шапшали и какавани ни кажува дека ова што му се случува него и на неговите пајташи, не постои историски пример на вакво нешто. Ова досега не е видено во светот. Лелека на сет глас ова е политички, а не правен процес. Специјалното обвинителство носи политички одлуки без правни докази. Целта е слабеење на Македонија. Затоа ние остануваме на бедемот на државата. Целта на непријателот е да се заплаши судството, да се заплаши новинарството, да се заплаши целиот народ. Нашиот грев е што 11 години бевме на браникот на татковината, на името и на нацијата. Ова е срамен и кукавички чин. Конструктивноста, како некои ја нарекуваат попусливост завршува денеска. Сега е време историјата да одлучува и да суди. Ние се плашиме само од судот на историјата. Овде очигледно не сум само јас во прашање туку во прашање е една идеја за Македонија, силна, цврста и самостојна која сакаат да ја скршат и се спремни на сè заради тоа. Ова е класична политичка и антимакедонска конструкција. Иднината тоа ќе го докаже, како што ќе се докаже историската одговорност која ја носат сите овие лица кои сега јаваат на бранот на еуфоријата мислејќи дека времето почнува и завршува со нив… Ете ова им го соопшти војводата на медиумите и, како што долукува на еден голем патриот и демократ, на конференцијата за печат не дозволи никакви прашања. Си замина војводата во борба за слобода. Наместо од себе ќе ја ослободува Македонија од непријатели и предавници кои со светски заговор ја преземале власта и кои сакаат да напрват монтирани судски процеси на најзаслужните македонски дејци кои во изминатите 11 години владеење од Македонија направија рајска градина. Војводата и неговата ајдучка чета нема да чекаат 11 години натрапниците да владеат без контрола и да ја уништат и обезличат Македонија, туку веднаш ќе тргнат во акција. Нема веке ни попусливост, ни толеранција. Почнува одлучувачката битка за Македонија.  Оти не се работело за судбината на војводата, туку за Македонија, а тоа е  едно те исто. Македонија без  вождот веќе не е Македонија. Нели. Има уште абдали што така мислат.

Кога човек ќе ги слушне овие зборови, кои одекнуваат застрашувачки како ќорфишеци, не може, а да не се праша: добро знае ли водачот што зборува. Како да му се каже аман не нè брани повеќе. Со твоите одбрани останавме последни на Балканот и во Европа. Ако навистина ја сакаше својата партија и својата татковина толку многу, доволно ќе беше да ја спаси од себе со своето повлекување од политичката сцена и со докажување на својата невиност на суд. Тој, судот и никој друг, треба да пресуди дали се работи за политичка пресметка или за тешки кривични дела и кршење на законите. Војводата навикнат да апси и суди под негов диктат сега има уплав од непристрасни и професионални судии. Како тоа невин човек не сака да оди на суд и да ја докаже вистината, да ја побие лажната оптужба. Ретки се случаите невин да не сака судска правда. Затоа карикатурална е грижата за слобода и независноста на судството на осомничениот за криминал, корупција и злоупотреба на власта, апсење и затварање на политички противници пред тв камери. Каков е тој патриотизам да се изедначува сопствената судбина со судбината на државата. Вакво нешто не се слушнало ни од устата на големи државници кои ги задолжиле своите татковини во најголемите ослободителни војни.

Смешен, тажен  и трагичен е лелекот на војводата за загрозената слобода на медиумите. На која слобода мисли големиот патриот. На таа што тој им ја даде на медиумите со нивно уништување и затварање, со оставање на стотици новинари без егзистенција, или мисли на слободата на медиумскиот простор со затварање на сопствениците и на менаџментот на А1 телевизија осудувајќи ги за тешки кривични дела: неплаќање на даноци на 112 години затвор, или пак мисли на затварање на новинарите (Кежаровски,  Божиновски) и нивно држење незаконски со месеци во притвор. Се разбира, војводата не мисли на непријателските медиуми. Тој сега е загрижен зошто лека полека неговите послушници се откажуваат од него. Некои од нив, кои што секогаш први дознаваат и секогаш навреме се прешалтуваат, престанаа да го величаат војводата до небо. Додуша сè уште ги плукаат политичките противници на ВМРО-ДПМНЕ и поинаку мислечките луѓе и јавни личности, ама се гледа воздржаноста на новинарите и уредниците. Кого сè овие медиуми, чиј  главен уредник повеќе години беше војводата, не прогласија за предавник на татковината, за странски платеник, за шпион, за кодош, за уличар… Многу бргу, само за еден месец ги заборави своите злодела кон новинарството и медиумите (читај кон целата јавност). Војводата, нормално ако не му одаваат признаие за неговат мудра политика и големи успеси, не ги признава светските надлежни институции за медиумските слободи кои во време на неговото владеење од 34 пристојно место во светот нè бутна на светското дно меѓу африканските и азиските диктатури.

Има една поговорка која вели: не лае песот за одбрана на селото, туку за себе. Војводата не заминува во ајдуци за одбрана на татковината, туку за своја одбрана. Задоцни да замине уште пред Петров ден не во ајдуци, туку од политиката. Но, бидете сигурни, пред Митров ден штом малку застуди, ќе се врати кај јатаците. Требаше да си замине уште пред две години кога го фатија жив, што сè му направил на својот народ. Тогаш ќе ги ублажеше последиците од неговото владеење, ќе ја спасеше партијата и државата, а многу веројатно дека ќе се спасеше и себе си. Вака сега му преостануваат само очајнички обиди во кои повторно како главен влог ги става и државата и партијата. Не знам уште колку време ќе им треба на некомпромитираните во раководството на ВМРО-ДПМНЕ да расчистат со големиот товар што им го натоварија на грбот и на образот војводата и неговата чета.

Коментари (7)

Tags:

Катица засекогаш

Објавено на 28 June 2017 од erizaov

Додека не се преслушаат сите незаконски снимени разговори на илјадници јавни личности  во државата, Специјалното јавно обвинителство не смее да згасне. Ова големо злодело правено непречено со години е најмасовно нарушување на човековите права и слободи во поновата историја на Македонија. Мора да се расчисти до крај ова монструозно злосторство. Кој го направил, кој го нарачал, кој го спроведувал, целата јавност тоа мора да го дознае и тоа до последниот и најмал детаљ. Тоа што е за архивирање да се архивира, тоа што е за уништување да се уништи според  законот, тоа што е за на суд да оди на суд. Тоа што е за во затвор да оди затвор. Колку ќе трае нека трае,  за еднаш конечно да сфатат сите во оваа држава дека не можат да прават што сакаат само затоа што некој ја добил довербата, многу често на сомнителен начин, да биде во врвот на власта.  

Не може да помине неказнето грубото подривање на безбедносниот систем  извршено во службените простории каде се одвивал надзорот врз комуникациите на граѓаните. Тие што треба најмногу да се грижат за безбедноста на граѓаните, за стабилноста на општествено-политичкиот поредок и  на угледот на државата наредиле нејзино деградирање. За жив срам и невидена брука,  никој за тоа да не поднесе ни морална, ни кривична одговорност иако беа откриени. Тоа се тешки кривични дела на една моќна криминална организација која  извршила злоупотреба на власта и ги пречекорувала своите овластувања до димензии ужасот да го претворат во нормалност. Нивното политичко, економско и криминално делување досега осознаено од само малиот број обелоденети разговори и од обвинителните акти чие судско процесуирање сè уште се попречува од темни сили и по промена на власта, јасно покажа дека во Македонија долги години бил инсталиран криминоген режим на група луѓе кои управувале со државата на класичен мафијашки начин со невидена корупција, со рекет и уцени, со нарачани судски пресуди на политички противници, со корумпирани судии и новинари, со апсење и тортура на новинари и гаснење на медиуми кои не се по ќеф на големиот водач, со уништување на туѓ имот, со закни и изборни фалисификати… Ако било што од овие обвиненија и истраги остане неразрешено и неразјаснето до крај, Македонија ќе ја носи големата историска дамка на фалично општество кое повеќе ќе наликува на голема чекална за исселување отколку на држава по урнек на европските парламентарни демократии.

И тука не завршува работата на Специјалното јавно обвинителство. На Македонија уште долги години ќе и’ треба едно силно и независно Специјално обвинителство и една Катица Јанева за гонење на криминал  на високи функционери и моќници. Не се добри идеите за спојување и претопување на Специјалното јавно обвинителство во редовното јавно обвинителство. За тоа има повеќе причини кои главно се сведуваат на заштита на независноста на Специјалното обвинителство и на обвинителите. Угледот и довербата што ги стекна Специјалното обвинителство и тимот обвинители предводени од  Катица Јанева е добра база ова обвинтелство да добие уште поголеми овластувања и поголема самостојност во својата работа која не може да биде попречувана од ниту една власт или моќници. Наместо гаснење треба под итно во парламентот да се поведе широка дебата за зголемување на ингеренциите на Специјалното јавно обвинителство, за што Јанева веќе поднесе барања. Тоа зачи да  продлжи работата на Специјалното обвинителство без ограничувања и датуми, да се овозможи да се донесе законот за заштита на сведоци, да се оформи специјален судски и полициски оддел во надлежност на Специјалното обвинителство и да се формира посебно оделение со експоерти и вештаци за проценка на имотот на осомничените високи функционери и моќници во државата и во странство аналогно со тоа колку данок и давачки плаќале во државната каса. Во таа парламентарна расправа граѓаните на Македонија треба дефинитвно да видат кои политичари и политички партии се против непреченото работење на Специјалното обвинителство и кој го подржува криминалот и криминалците. И, се разбира, кој е за тоа и дава поддршка и во иднина непречено да се злоупотребува власта и да се пречекоруваат овластувањата, да се држи под надзор и под притисок судството и целиот правосуден систем.

Ваквите ингеренции на Специјалното обвинителство не значат воведување паралелен судски систем. Напротив, одделот кој ќе се бави независно со гонење на криминал направен од високи функционери, политичари и деловни луѓе во државните компании само им отвара широк  простор на сите други редовни судски инстанции да си ја вршат работата поефикасно и без притисоци. Меѓусебната соработка на овие институции на системот и првите пресуди на високи функционери, конфискување на нивниот незаконски стекнат имот ќе биде доказот дека во Македонија владее правото.  Тоа ќе биде влезницата за евроатланските интеграции, за членство во НАТО и во ЕУ. Но, и за нешто многу позначајно од членството во овие организации, а тоа е фактот што тоа значи почеток на европеизација на Македонија и слободен живот на граѓаните како што тоа приличи на една современа европска држава. Не го давајте Специјалното обвинителство. Тоа во моментот е најголемата гаранција за европска иднина на Македонија. Тоа е најголемата превентива и брана против криминалците од врвот на власта. Ставам раце во оган дека доколку се продолжи мандатот на тимот на Катица Јанева и доколку се прифатат нејзините барања за непречена работа, организираниот криминал  и корупцијата во високите ешалони на власта ќе се сведе на скандинавско ниво. Го сакаме ли тоа како граѓани, или ги претпочитаме арамиите и мафијата. Треба со големи црни букви да бидат испишани имињата на скопскиот плоштад на пратениците и политичките партии кои ќе гласаат да престане актвноста на СЈО во натамошно поднесување на обвинителни акти и истражувања на кривичните дела на високите функционери. Ете тоа се предавници на татковината, а не тие што бараат правда и што го изнесоа криминалот на виделина. Тие се херои.

(Преземањето на делови или целосниот текст од колумната „Мое Ќоше“ е дозволено само по претходна согласност од авторот. Сите права се задржани)

Коментари (1)


Photos from our Flickr stream

See all photos

Twitter


календар

June 2017
M T W T F S S
« May   Jul »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930