Ориент експрес

Драга, не биди педер

Премиерот Зоран Заев не смее некогаш јавно да го каже тоа што милион луѓе можат да го помислат, и да го кажат, да го напишат и објават слободно по социјалните мрежи и во медиумите Кога еден премиер решил да спасува држава од два тројца криминалци, еден суетен новинар и еден педер и со извинение тоа да го каже пред микрофони, тогаш нема ни што да се спасува. Ако пак тоа е сериозна закана која се надвиснала над иднината на државата, тогаш нема ни иднина, ни држава. Во тој случај и без овие два-тројца државата ќе падне како гнила крушка
Прочитајте повеќе »

„Ла верита“ ја враќа демократијата во Македонија

Кутра Македонија по втор пат ја ослободуваат тие што ја заробија прв пат. Додека на првите им требаше цели 11 години да нè ослободат од режимот и ограбувчите на државата и граѓаните, овие вторите, што си го знаат занатот тоа го направија експресно. Со ефтина македонско -унгарско – италијанската копродукција и сценарио снимаат секојдневен филмски серијал, шприцер од боза и лимунада, за подвизите на Боки тредичи. Големиот подвиг е во суштина заложбата за враќање на режимот на Никола Груевски, со него или без него, сеедно, но и поддршка на авторитарните крајно десничарски режими не само во Македонија, туку и во цела Европа.
Прочитајте повеќе »

Не мешајте се со трици, ќе ве изедат свињите

Тие што владееја со Македонија 11 години без контрола и ги ограбија граѓаните и државата не можат ни еден ден да останат без власт. Тие пак што дојдоа на власт и ја ослободија заробената држава си го заробија сопствениот ум и не знаат што да прават со слободата. На човека му доаѓа да го повика Груевски да си дојде дома и да им покаже како се суди. Што да ви кажам се измешаа со триците, ако не прогласат свинска чума, ќе бидат изедени.
Прочитајте повеќе »

Заев дава царство за коњ

Дали Заев е навистина толку наивен колку што изгледа на јавната сцена кога ги прави сите отстапки на опозицијата, или има добра стратегија која до октомври идната година ќе му обезбеди многу поповолна позиција во односите на политичките сили пред предвремените парламентарни избори
Прочитајте повеќе »

Северџан е сакана душа

Пак зачестено ни доаѓаат специјалисти од белиот свет за да не ревакцинираат и да ни ја појаснат во разни варијанти мислата на Денг Ксијаопинг дека „не е важно дали мачката е бела или црна, туку е важно да лови глувци.“ Во наш превод и за наши прилики не е важно дали обвинителството е специјално, или редовно, важно е да лови криминалци од врвот на власта и моќта оти криминалот и корупцијата доведоа до блокирање на сите општествени и економски развојни процеси во земјата. Арно ама незнаењето и леснотијата да се владее со тие што го изгубиле здравиот разум, кои секогаш се во мнозинство, ја развлекоа суштината зошто беше формирано и зошто е потребно специјално и покрај редовното јавно обвинителство
Прочитајте повеќе »

Исчистете го плевелот и прекопајте го лозјето

Минатиот петок текстот го завршив со зборовите дека стаса шишето со порака до граѓаните на Македонија кое е пуштено во сверените мориња пред 30 години. Многумина од моите читатели ме прашаа што пишува во пораката. Па еве да обелоденам. Пишува: златото е во лозјето, прекопајте го и убаво исчистите го плевелот. На есен ќе го најдете богатството оставено од вашите претци
Прочитајте повеќе »

Ало Трамп, ти ли си…

Стаса шишето со порака до граѓаните на Македонија пуштено во северните мориња пред 30 години. Во него е напишана тајната како да ги препознаат и изберат тие што ќе ги остварат најголемите идеали на сите генерации откако постои оваа кутра држава. Треба да се отвори шишето и да се прочита пораката
Прочитајте повеќе »

Понудата на Мицкоски повеќе не важи

Останавме без датум за преговори со ЕУ ако не се смилуваат ВМРО ДПМНЕ и Мицкоски. И види богати, Мицкоски оваа великодушност, без никаков надомест, ја побарал да му помогне на Заев и се разбира на Македонија, ама бидејќи нема одговор, решил да ја повлече понудата. Ете така Северна Македонија ќе остане ем Северна, ем без датум за преговори. Што ни преостанува во ваква трагична и безизлезна ситуација. Ништо друго туку да го молиме Мицкоски како Господ, да се смилува и да ја спаси Македонија
Прочитајте повеќе »

Што призна Заев

Големите кадровски промени се јасно признание на премиерот Зоран Заев дека работите не одат напред со посакуваната брзина. Но, прашање е дали персоналните промени во редовите само на власта се вистинско решение
Прочитајте повеќе »

Среќна и разочарана Македонија

Не е проблемот во тоа што се одлага одредувањето на датумот во октомви за преговорите со ЕУ да почнат на крајот на оваа, или во почетокот на идната година, туку во тоа што кревката стабилност на државата во овие неколку месеци може да биде сериозно нарушена. Тоа е стравот и разочарувањето од ова „техничко“ поместување на преговорите со Северна Македонија
Прочитајте повеќе »