Ориент експрес

Одиме напред или се вртиме во круг

Денес, кога го држите во раце овој број на „Независен весник“, изминува точно една година од вонредните парламентарни избори кои изнедрија промена на власта по 11 години автократски систем кој одбележа цела ера на корумпиран режим и страховлада со катастрофални последици и трагично заостанување во сите сфери на општествениот развој.…
Прочитајте повеќе »

Бејли прави беља

Сакам да го замолам Џес Бејли деновиве да одржи едно предавање на Медицинскиот факултет пред идните лекари и фармацевти на тема: трговијата со смрт во Македонија. Како се увезуваат кај нас фалсификувани лекови и кој ги труе граѓаните и децата со опасни медикаменти дојдени во земјата со паралелен увоз без контрола
Прочитајте повеќе »

Јовановски како Шишков

Никој пред законот не смее да остане недопирлив, па ни Јовановски. Откажувањето на претставата со извинување пред публиката во МНТ не е мотивирано од попречување на правдата, туку исклучиво е чин на солидарност поради одредување на мерката притвор на колега. Но мотивите надвор од театарот се токму спротивното. Да се спречи правдата
Прочитајте повеќе »

Злосторство и казна

Високи се тензиите во земјата по апсењето на повеќе пратеници и на Митко Чавков со неколку соработници, до неодамна на високи позиции во полицијата. Ако малку се прочепка подлабоко ке излезе дека работата не е баш така црно бела и дека има многу повеќе виновници и соучесници во злосторставата и дека многу поголем е списокот за казни
Прочитајте повеќе »

Најдобрата работа во светот

Во Македонија нема повеќе насмеани новинари, познати спадала и шегобијци, нема новинарски дружби и шали. Има бофл и бербатлаци колку сакаш, само стисни на мобилниот, или на далечинското и ќе видиш стотици гадости
Прочитајте повеќе »