Ориент експрес

prasalnik

Кој ќе ја бојкотира Македонија

Определбата ПРОТИВ договорот со Грција и повикот за бојкот е само маска и силна алатка за манипулација со граѓаните зад која се кријат сосема други мотиви. Се работи за пропаганда која е препознатлива како производ на разузнавачките лаборатории на противниците Македонија да биде членка на НАТО и на ЕУ
Прочитајте повеќе »
mickoski

Пссст… Мицкоски размислува

Пссст, тишина. Не кревајте врева, Мицко го чита договорот со Грција. Само за еден час стана еден од трите отсто привилегирани граѓани кои го прочитале предавството на Македонија. Па, не било ова толку лошо, како што ми прикажаа тие што уште не го прочитале.
Прочитајте повеќе »
Hadzi-nikolov

Ќе ја доупропастуваат ли Македонија?

Во своите спомени најучениот оснивач на ВМРО, Иван Хаџи Николов пишува „...ми се облица срцето со крв при помислата да се пишува за една организација, која за резултат го има упропастувањето на Македонија ... која ја погреба Македонија и и' причини огромни жртви од луѓе и материјални блага, а јас, пак, се чувствувам како виновен за сите тие злосреќи, дека и јас и моите другари станавме причина за револуционизирањето и во последица на тоа погубувањето на Македонија и на Македонците. И јас му се чудам на македонскиот дух, како тие луѓе не не' убија со камења откако го здогледаа грозниот и жалниот излез на нашата револуционерна иницијатива ...“
Прочитајте повеќе »
Ivanov-baci-raka

Претседателот како Насредин-оџа

Еве како оди приказната за Насредин-оџа, или за Итар Пејо одберете вие. Еден ден пред да замине за Крушево и да го одржи својот историски говор кај претседателот стасала една жена која го замолила нашиот учен и мудар професор да ѝ прочита едно писмо. Се разбира, Пејо веднаш се дал на читање. Па вели: Почитувана госпоѓо, еве по долго време решив да ви се јавам и да ве прашам како сте со здравјето и како се сите ваши домашни... Аман претседателе, спискала жената, ова не е писмо, туку договорот со Грција. Па што не кажеш бре жено дека е договор, да го читам како договор. Ти ми рече писмо и јас читам како писмо
Прочитајте повеќе »
referendum

Референдумот не е избори

Референдумот дефинитивно не е избори и партиски натпревар кој ќе ја освои власта кои досега ги имаше на десетици пати и ќе ги има и натаму, туку историско изјаснување на граѓаните за иднината на Македонија. Шанса што е добиена првпат откако постои државата, со голема неизвеснот дали уште еднаш ќе се повтори, затоа најголема е одговорноста на Владата и на Собранието да се искористат сите уставни и законски можности да се остварат највисоките стратегиски цели и приоритети на државата. Тоа се членството во ЕУ и во НАТО
Прочитајте повеќе »
eu

Зошто ќе гласам за Европа

Како стануваат посилни и повидливи аргументите дека единствената алтернатива за опстанок и развој на Македонија се евроатлантските интеграции, така стануваат посилни и поопасни манипулациите и пропагандите на шовинистите и националистите кои ги палат меѓуетничките огнови во Македонија. Мојот совет е: прво мислете на себе и на своето семејство, на своите деца и внуци, на своите идни поколенија. Ако мислите за нив што е најдобро, тоа е најдобро и за државата. Историската шанса не смее да се испушти. Не верувајте им на тие што проповедаат дека имаат подобро решение. Лажат, како што лажеа сиве 27 години.
Прочитајте повеќе »
katanec

Џепароши во државната каса

Знаете ли како крадеа џепарошите во скопските автобуси. Ќе се качеа неколкумина од нив во преполн автобус и ќе почнеа да ја бараат жртвата. Откако махерите ќе одредат кој ќе оди курбан, ќе направат туркање во автобусот и готово - работа е завршена. Ако џепарошот случајно се открие на самото место, возачот вози право во полициска станица. Тогаш паричникот заедно со парите ќе го најдеа на подот. Џепарошите го фрлаат, демек ништо не украле и се прават на удрени. Така некако ми заличува бркнувањето на рацете во државната каса за земање грантови за иновации, па после откако се откриени џепчиите следува фрлање на портмонето на патос. Многу иновативно џепарошење. Треба да се патентира, за никогаш да не се повтори.
Прочитајте повеќе »
kursum

Референдум… дум… дум… со руски рулет

Да играме руски рулет нè повикуваат дење-ноќе познати патриоти под јорган планина и добронамерни правни експерти, праведници и демократи, литерати, уметници, академици, државници и разни други загрижени дејци. Слаткоречиво и мудро ја подучуваат нацијата да не учествува во предавство на татковината, туку да седи дома и слободно да си го впери пиштолот во слепоочница, оти имало само еден куршум во буренцето на колтот, па веројатноста дека нема ништо да му биде на народот ако го притисне чкрапалото е многу голема, дури еден спрема пет
Прочитајте повеќе »
sobranie

Парламентарни декларации за зафрканции

И додека светската научна елита честита што договорот ги запазил универзалните декларации за самоопределување и самоименување и заштита на јазикот и сè што значи идентитетски определби, наши учени луѓе го проповедаат спротивното. Тие упорно негираат дека името Македонија останува непроменето како име на единствената држава во светот. Нашата.
Прочитајте повеќе »
tursko

Дали сте за турско кафе или за еспресо?

А, што мислите за прашањето кое не е референдумско, туку здраворазумско и кое сме си го поставиле можеби илјада пати, иако го знаеме одговорот безмалку сите. Прашањето гласи дали Македонија може да стане членка на ЕУ и на НАТО ако не го прифати договорот со Грција
Прочитајте повеќе »