Banner
kompass
Ориент експрес

Секој север има свој Југ

Текстот објавен во „Утрински Весник“ со истиот наслов и поднаслов пред 10 години, поточно на 13 февруари 2009 година покажува дека Грција и Македонија можеле да го решат прашањето со името уште пред една деценија на истиот, или сличен начин како и сега. Кој колку загубил поради тоа е непресметливо. Главните актери кои тогаш немале храброст и политичка воља да ја завршат работата сега се главни попречувачи на сопствените идеи што јасно покажува дека се работи за битки за освојување на власта и тогаш и сега.
Прочитајте повеќе »
snema struja
Ориент експрес

Сè ќе направиме да нè нема

Освојувањето на власта е најсилниот мотив и во Грција и во Македонија, најмалку заради поништувањето на Договорот од Преспа доколку дојде до усвојување и во грчкиот парламент. Никогаш ниту една грчка, или македонска влада нема да го поништи. Радикалите и анахроните екстремни политички партиј само ќе го користат за предизборни манипулации
Прочитајте повеќе »
question
Ориент експрес

Човек без идентитет

И по цели три дена по обезличувањето пак сум истиот. Многу загрижувачки. По сè изгледа не сум ни имал идентитет. Не е ни чудо ако се имаат предвид моите измешани гени и национални и јазични како турли тава. Каде и да пипнеш саде мешавини...
Прочитајте повеќе »
mickoski
Ориент експрес

Вистинската и погрешната страница на историјата

Членството во НАТО и во ЕУ е историска неминовност и добро сознание за сите учесници во донесувањето на најзначајната одлука во Собранието на независна Македонија која означува влез со златни букви во правата страница на историјата. Да се бега од парлементот во еден таков историски момент е најголемото предавство на националните интереси. ВМРО ДПМНЕ и Христијан Мицкоски овој успех го препуштаат на власта и парламентарното мнозинство што е кардинална грешка. Кој ќе биде запишан на правата, а кој на темната страница на историјата
Прочитајте повеќе »
sobranie
Ориент експрес

Изгласајте иднина, па на работа

Може ли по трет пат само за месец дена да се повтори злокобното пребројување на гласови „ЗА“ и „НЕ“. Ќе гледаме ли пак на собраниската табла како истипцани комарџии во најголемиот рулет на коцкарска Македонија. Може ли да се игра на сè, или ништо на бројот 80 . Чив имот ставаат овие луѓе како влог во кој може да се изгуби сè ако падне бројката 79. Таков ризик не прифаќаат ни најголемите зависници, бидејќи ни коцкарскиот морал не дозволува кукавички напад врз сопствениот народ и врз сопствената татковина. Тоа нема да биде веродостоен резултат на демократско парламентарно изјаснување со недостиг на една „крената рака“ , или непритиснато зелено копче. Тоа не е демократско право само на еден или двајца луѓе гарантирано со устав , туку атентат на малцинството врз Македонија и врз мнозинството граѓани осмислен, планиран и инспириран од друго место.
Прочитајте повеќе »
Gjorge-Ivanov
Ориент експрес

Пссст… претседателот очекува членство во НАТО!

Претседателот Ѓорге Иванов на заминување кажа нешто во првиот ден од годината пред војниците во Кичево што ме натера да се штипнам, да проверам дали сонувам, или го слушам на јаве, врховниот виновник и попречувач на иднината на државата кога рече: очекувам оваа година конечно да ја добиеме поканата и да станеме членка на НАТО. Кажа, што кажа и по војничкото гравче замина да ги преспие и последните пет месеци во мечкината дупка на Водно каде преседе цели десет години изгубен во времето и во просторот.
Прочитајте повеќе »
nova godina
Ориент експрес

Сите наши надежни историски години

Во 2019 година ако не се потврди членството во НАТО и ако не почнат преговорите со ЕУ ќе нема амнестија за никој. Ни за власта, ни за опозицијата, ни за граѓаните, ни за државата. Прифаќањето на уставните измени кои произлегуваат од компромисниот договор со Грција е почеток без кој нема иднина оти сè друго е погрешна насока. Политичарите треба да ја завршат својата работа за што се избрани и платени.
Прочитајте повеќе »
makedonija
Ориент експрес

Уценета е Македонија

Какви ќе бидат последиците од неуспехот Македонија да го фати последниот воз за Европа? Одговорот е: многу потешки од сите отстапки кои сега предзвикуваат оправдана огорченост во јавноста. Македонија како и повеќето балкански земји доколку не станат членки на ЕУ и не се европеизираат неминовно одат кон исчезнување. Тоа не е ништо ново и во поновата историја на народите и државите. Последниот пример е Југославија која исчезна во крв и разорување како потрошен историски модел во кој водачите националисти кои сонуваа за големи држави не ја видоа иднината. Наследничките на Југославија сите до една спасот го побараа во Европа. Тие што побрзо ги прифатија условите на домаќинот побрзо стасаа до целта. Тие што уште не можат да видат од носот подалеку нè држат заробени оти уште се посилни од тие што ја сакаат слободата и прогресот.
Прочитајте повеќе »
notebook-2637757_1280
Ориент експрес

Македонија се празни како тутун-ќесе

Сонот на повеќе генерации новинари да станат репортери одамна е отсонуван. Денеска кога ја прочитав веста која сите ја знаеме од поодамна дека четвртина од Македонија се исселила, за која речиси и да нема новинар кој не пишувал некаква анализа, коментар, информација... се потсетив на тие некогашни репортажи и на велемајсторите на пишаниот збор одамна неправедно заборавени. Умешноста и автнтичноста да се напише текст за работа која сите ја знаат и ја гледаат со своите очи, а приота да ве стане од место, да ве замисли, да ви ги засолзи очите, или да ве натера да преземете нешто, е најважната работа во оваа веќе деградирана професија. Празнењето на Македонија како тутун ќесе има и своја добра страна. Ова веќе не е некогашното гурбетчиство. Не се за плачење тие што заминале, туку тие што останале чесно да работат. Ќе ја дознавме вистината, ама нема репортери
Прочитајте повеќе »
Zoran Zaev
Ориент експрес

Заев да не ја повтори историската грешка

Само што почна новата ера во историјата на Македонија која води кон членство во НАТО и почеток на преговорите со ЕУ, но можат лесно да бидат доведени во прашање ако се пензионира премиерот Заев како претседател и се пресели во резиденцијата на Водно наместо да ја заврши најзначајната работа за која беше избран, и така да се уништи шансата што се случува еднаш на сто години, или никогаш
Прочитајте повеќе »